Njujorčanka Vendi Nortkat nastavila je tradiciju da na kraju svake godine objavljuje rang-listu „najglupljih smrti“ u proteklih 12 meseci. Svaki slučaj ona detaljno proverava i za svaki navodi verodostojne izvore.
Osma na ovogodišnjoj listi je priča o Amerikancu koji je zaspao u vozu i prespavao stanicu na kojoj je trebalo da siđe.

Njujorčanka Vendi Nortkat nastavila je tradiciju da na kraju svake godine objavljuje rang-listu „najglupljih smrti“ u proteklih 12 meseci. Svaki slučaj ona detaljno proverava i za svaki navodi verodostojne izvore.
Osma na ovogodišnjoj listi je priča o Amerikancu koji je zaspao u vozu i prespavao stanicu na kojoj je trebalo da siđe. Ne pitajući ni putnike, ni konduktere gde se nalazi, zgrabio je kvaku, otvorio vrata vagona i iskočio iz voza. Pošto nije pitao, a onako bunovan nije ni bacio pogled kroz prozor, nije mogao da zna da voz ide brzinom od 80 kilometara na sat, niti da u tom trenutku prelazi most preko reke Hadson u kojoj se i utopio.
Sedma na listi je priča o pastoru crkve u Libervilu u Gabonu koji je u avgustu održao propoved o snazi vere koja, ako je iskrena, verniku omogućava i nemoguće. Da bi sve bilo verodostojno, pastor je nakon mise odlučio da „svom stadu“ na delu pokaže snagu prave vere. Rešio je da, kao Isus, prepešači preko ušća lokalne reke i to razdaljinu koju trajekt pređe za 20 minuta. Jedini problem je bio što nije znao da pliva.
U srednjeameričkoj državi Belize, 19. marta je 26-godišnji Kenon rešio da se zabavi puštanjem zmaja. Pošto mu je kanap bio kratak, a nije imao drugi, on je rešio da ga produži bakarnom žicom koja je, na njegovu nesreću, dotakla dalekovod. Kenon je poginuo od strujnog udara, a da bi sve bilo još bizarnije, osvajač šestog mesta po zanimanju je bio električar.
Šest meseci kasnije, severnije od Belizea, na Floridi, jedan ronilac na dah odlučio je da krene u krivolov, i to na džinovske kirnje, koje u tim vodama narastu i do 250 kilograma. Prijateljima je rekao da u tome ima dosta iskustva i naoružao se podvodnom puškom, ali ne i nožem. Pronašli su ga nekoliko sati kasnije na dubini od pet metara, vezanog za koral konopcem harpuna, tri puta obmotanim oko struka. Bio je mrtav kao i kirnja na drugom kraju konopca koji nije imao čime da preseče. Pripala mu je peta pozicija. Takođe na Floridi, dan uoči američkog Dana nezavisnosti, 21- godišnji studenti Džejson i Sara hteli su da vide kako izgleda kada se leti, pa su spustili jedan reklamni balon ispunjen helijumom. Uvukli su se u njega i nakon par minuta preminuli. Policija tvrdi da nije bilo tragova nasilja, već da je dvoje mladih jednostavno zaboravilo da je za disanje potreban kiseonik, a ne helijum.
Četvrtoplasirane Džejsona i Saru nadmašila su dvojica mladića koji su rešili da imitiraju Darta Vadera, zloću u crnom iz Ratova zvezda. Mladići su verovali da mogu da naprave svetlosne mačeve tako što će otvoriti dve neonske cevi, u njih sipati benzin i zapalili. Ta glupost, koju je jedan od njih dvojice preživeo, donela je njegovom ortaku treće mesto. Drugo mesto, zbog iskustva i zanemarivanja upozorenja, pripalo je 60-godišnjem Britancu Filipu Hoju. On je bio u bolnici, gde je lečen od neke kožne bolesti, a u okviru tretmana čitavo telo mu je premazivano parafinom. Lekari su ga, naravno, upozorili da je parafin zapaljiv i da nipošto ne sme da koristi šibice ili upaljač, ali mu đavo nije dao mira. Iskrao se iz sobe i zapalio cigaretu koju je čak uspeo da popuši. Kada je opušak bacio na pod da bi ga ugasio, žar je zakačio njegovu pidžamu koja je bila natopljena parafinom i čovek se pretvorio u buktinju. Izgorelo mu je oko 75 odsto površine tela i uprkos brzoj intervenciji lekara Filip Hoj dospeo je na drugo mesto liste najglupljih smrti.
Ovogodišnji pobednik je jedan Brazilac koji je u avgustu pokušao da demontira granatu za raketni bacač, i to tako što je više puta prešao automobilom preko nje. Bog mu je, iz nekog razloga, tu glupost oprostio, ali čovek je bio uporan. Problem je pokušao da reši macolom i već posle prvog udarca na pravo mesto zajedno sa radionicom i šest automobila odleteo je u vazduh.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.