Najvažniji elektroliti za ljudski organizam i kako ih nadoknaditi 1Foto: Pixabay/Sydneyra

Elektroliti su soli koje se rastvaranjem u tečnosti pretvaraju u pozitivne ili negativne jone.

Oni oblikom jona omogućavaju održavanje osmotskog pritiska, pravilnu raspodelu vode, pregulisu pH vrednost krvi i odvijanje svih biohemijskih procesa u ćeliji, regulišu i mišićnu i nervnu aktivnost.

Organizam se njima snadbeva kroz hranu i piće koje unosi u toku dana, a njihov balans u organizmu reguliše hormone.

Elektroliti se mogu izgubiti kod stomačnih tegoba koji su praćeni gubitkom tečnosti – povraćanjem i dijarejom, ili kod dece ako odbijaju hranu i kada imaju visoku temperaturu. Zatim kod visokih letnjih temperatura i kod dugotrajnih fizičkih aktivnosti kada dolazi do pojačanog znojenja, kod bolesti bubrega, jetre ili srca…

Najvažniji elektroliti za ljudski organizam:

Kalijum – nalazi u kelju, bananama, pomorandžama, dinji, pasulju. Kalijum pomaže u smanjenju krvnog pritiska, sprečava gubitak kostiju, smanjuje razvoj kamena u bubregu i pomaže normalnu funkciju ćelija.

Magnezijum – reguliše tečnost u telu. Sa kalijumom veoma dobro utiče na snižavanje krvnog pritiska. Pomaže u jačanju kostiju, zuba, reguliše nerve i mišićnu funkciju. Nalazi se u zelenom povrću, pasulju, koštunjavom voću.

Kalcijum – jača kosti i zube i pomaže kontrakciji mišića, kontroliše nervne impulse, zdravlje srca. Namirnice koje su bogate kalcijumom su pasulj, kajsije, smokve.

Fosfor – pomaže u rastu, obnavljanju, i zdravlju ćelija i pomaže proizvodnju energije iz ugljenih hidrata i masti. Meso i žitarice su pune fosfora.

Disbalans elektrolita u telu izaziva različite simptome:

* nesanica
* glavobolja
* grčenje mišića
* anksioznost
* žeđ
* umor
* vrtoglavica

Uskoro će leto i preti nam opasnost od dehidriranja, naročito ako redovno treniramo. Moj savet je uvek da u letnjim mesecima dnevno unosite dva litra vode, ali ako ipak dođe do dehidratacije možete i sami napraviti svoj napitak sa elektrolitima.

▪1l vode
▪1 kašika meda
▪ 50ml soka od limuna
▪1/2 kašičice morske soli
*Sve sastojke stavite u staklenu flašu i dobro promućkajte dok se med i so ne rastope.

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari