namirnica koju je najbolje jesti pred spavanjeFoto: Tatjana Baibakova / Shutterstock.com

Za mršavljenje je, kažu stručnjaci, najgore puno jesti pre spavanja. Posebno će akumulaciji kilograma doprineti ugljeni hidrati, šećer i skrob – poput pirinča, hleba, krompira i slatkiša.

Namirnice bogate šećerom, a siromašne vlaknima brzo će utoliti glad, ali ako se energija u koju se pretvaraju ne koristi, te kalorije će se skladištiti kao masnoće. Ima li gore vesti za vaš struk? Ipak, stručnjaci se slažu kako nije dobro ići na spavanje praznog želuca, pa ako osećate glad pre spavanja, ima i boljih rešenja.

Naš savet je da konzumirate namirnicu punu proteina – sitan sir s malo masnoće (poznat i kao švapski ili sremski sir). Upravo je ta namirnica bila predmet istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u žurnalu „British Journal of Nutrition“ pre nekoliko godina.

U njima stoji kako konzumiranje 30 grama proteina 30-ak minuta pre spavanja može imati pozitivan uticaj na metabolizam. Studija je bila relativno mala i uključivala je samo aktivne mlađe osobe ženskog pola, ali je to prva studija koja je istražila kako hrana bogata proteinima može pomoći u mršavljenju, a da u pitanju nisu proteinski napici, prenosi Ordinacija.

Ako niste ljubitelj svežeg sira, postoji veliki broj zamena koje su takođe dobar izvor proteina.

Možete da jedete piletinu, tofu, kuvana jaja ili male količine badema 30 minuta pre odlaska u krevet, jer sadrže čiste proteine, savjetuje Bridžit Agi, medicinska sestra i vođa projekta u centru za gubitak kilograma „Marina Weight“, koja nije bila uključena u pomenutu studiju.

Dobri izvori proteina

Bademi i orasi su jedni od najzdravijih orašastih plodova, a posebno su dobar izbor za osobe koje ne podnose laktozu, vegane ili one koji jednostavno ne vole mlečne proizvode. Sadrže velike količine zdravih masti, proteina te nutrijenata poput vitamina E, selena i magnezijuma.

Ako nemate problema s laktozom, možete odabrati i mocarelu, koja ima malo kalorija i puno proteina, ali i kalcijuma i vitamina D. Pravi odgovor za gubitak kilograma leži u smanjivanju unosa kalorija u organizam – morate trošiti više energije nego što unosite.

Ako rasporedite obroke tako da unosite proteine i povrće svakih 5 sati u organizam, osigurali ste mu dovoljne količine energije potrebne za gubitak kilograma, napominje Agi te dodaje kako planiranjem obroka možete donositi i zdravije odluke i eliminisati prejedanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari