zdravlje mozga, čedar sirFoto: Africa Studio / Shutterstock.com

Neke su namirnice poznate kao najbolja hrana za mozak, poput lososa, zelenog lisnatog povrća i bobičastog voća. Postoji, međutim, nekoliko namirnica za koje se zna da su štetne za zdravlje mozga. No, kad je reč o siru, odgovor je manje jasan.

Neurolog dr Mil Etjen ističe da su naučne studije o tome kako konzumiranje sira utiče na zdravlje mozga imale različite rezultate.

„To je zbog toga što su učesnici studija pitani o konzumiranju bilo kakvog sira, a ne neke konkretne vrste“, rekao je za dr Etjen za „Parade“, prenosi Index.

Međutim, dodaje da je studija iz 2023. godine pokazala konkretne rezultate i povezala fetu i čedar s boljim pamćenjem i kognitivnom funkcijom.

„Kada birate sir, razmislite o opciji koja ima manje zasićenih masti“, savetuje dr Etjen. Objašnjava da je to zbog toga što postoji veza između ishrane s visokim udelom zasićenih masti i većeg rizika od demencije.

„Razni prerađeni i pojedinačno pakirani sirevi te sirni namazi mogu sadržati diacetil, koji se koristi za aromu, i može dovesti do slabljenja pamćenja i cerebrovaskularnih bolesti“, upozorava neurohirurškinja dr Beci Granč.

Konjugovana linolna kiselina u siru može poboljšati kognitivnu funkciju

Imajući sve ovo na umu, stručnjaci su otkrili koji sir redovno konzumiraju za zdravlje mozga. Dr Granč objašnjava da voli da jede minimalno prerađeni čedar. „Uživam u tom siru jer je bolji za mozak, zato što sadrži konjugovanu linolnu kiselinu koja može smanjiti upalu i poboljšati kognitivnu funkciju“, dodala je.

Budući da se ultraprerađena hrana, uključujući sir, povezuje s negativnim uticajem na zdravlje mozga, oba lekaru kažu da se odlučuju za sireve koji su što manje prerađeni.

Kada jedemo sir, dr Etjen savetuje da obratimo pažnju na to kako se osećamo i da li on utiče negativno na našu probavu.

„Učimo sve više o povezanosti mozga i creva, stoga verujem da bi trebalo da slušamo svoje telo. Ako imate problema s probavom kad jedete sir, pretpostavljam da bi to moglo biti problematično i za vaš mozak“, dodala je. Dakle, zaključuje da, ako hrana negativno utiče na naša creva, vrlo verovatno negativno utiče i na naš mozak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari