Australijski naučnici će pokušati da "ožive" tasmanijskog tigra 1Foto: Shutterstock

Revolucionarne tehnologije za uređivanje gena biće kombinovane sa radom laboratorije na sekvenciranju genoma tasmanijskog tigra kako bi se izumrla životinja vratila nazad.

Australijski naučnici veruju da su na pravom putu da vrate izumrlu vrstu tasmanijskog tigra i kažu da bi mogli da imaju prvo živo mladunče u narednoj deceniji, prenosi dpa.

Rašireno je verovanje da je torbarski tasmanijski tigar, čije je naučno ime Thilacinus, nestao sa australijskog kopna pre 2.000 godina. Poslednji poznati primerak uginuo je 1936. godine u zatočeništvu u zoološkom vrtu Beaumaris u Hobartu, Tasmanija.

Životinja je bila slična psu, bila je duga oko metar (bez repa), sivkasto-braon boje sa 12 do 14 crnih poprečnih pruga na leđima. Ženka je na svet donela dva do četiri mladunca koji bi u tobolcu ostao oko tri meseca. Živeo je u Australiji, Tasmaniji i Novoj Gvineji, prenosi Al Džazira.

Veliki izazov vraćanja izumrlih vrsta

Endru Pask sa Univerziteta u Melburnu izjavio je da će najavljeno partnerstvo između njegove laboratorije za integrisana istraživanja o genetskoj restauraciji Thilacinusa i American Colossal Biosciences omogućiti naučnicima da preduzmu „velike korake u očuvanju australijskih ugroženih tobolčara i prihvate veliki izazov povratak izumrlih vrsta“.

Revolucionarne tehnologije za uređivanje gena kompanije Colossal biće kombinovane sa radom laboratorije na sekvenciranju Thilacinusovog genoma kako bi se vratio izumrli tobolčar, navodi se u saopštenju za štampu. Napori će takođe biti potpomognuti radom laboratorije na identifikaciji torbara sa sličnim DNK kao Thilacinus kako bi se dobile žive ćelije.

„Sa ovim partnerstvom, sada verujem da bismo za deset godina mogli da imamo našu prvu živu bebu tasmanijskog tigra kojeg su ljudi lovili sve dok nije istrebljen pre skoro 100 godina“, rekao je Pask.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.