Džejms Veb teleskop snimio prvu fotografiju planete izvan Sunčevog sistema (FOTO) 1Foto: Shutterstock

Po prvi put, astronomi su iskoristili NASA-in svemirski teleskop Džejms Veb da snime direktnu sliku planete van našeg Sunčevog sistema.

U pitanju je egzoplaneta koja je gasni gigant, što znači da nema čvrstu stenovitu površinu i ne može biti nastanjena.

Fotografija kroz četiri različita svetlosna filtera, pokazuje kako Vebov moćni infracrveni zrak može lako da uhvati svetove izvan našeg solarnog sistema, pokazujući da će buduća posmatranja otkriti više informacija o egzoplanetama nego ikada ranije.

„Ovaj trenutak je prekretnica, ne samo za Džejms Veb već i za astronomiju uopšte“, rekla je Saša Hinkli, vanredni profesor fizike i astronomije na Univerzitetu Ekseter u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji je vodio ova posmatranja uz veliku međunarodnu saradnju. Vebb je međunarodna misija koju vodi NASA u saradnji sa svojim partnerima, ESA (Evropska svemirska agencija) i CSA (Kanadska svemirska agencija).

Džejms Veb teleskop snimio prvu fotografiju planete izvan Sunčevog sistema (FOTO) 2
Foto: NASA

Egzoplaneta na Vebovoj slici, nazvana je HIP 65426 b, ima oko šest do 12 puta veću masu od Jupitera. Mlada je za jednu planetu, stara je između 15 i 20 miliona godina, što je jako malo u poređenju sa Zemljom koja je stara 4,5 milijardi godina.

Astronomi su ovu otkrili planetu 2017. koristeći instrument SPHERE na veoma velikom teleskopu Evropske južne opservatorije u Čileu i snimili je koristeći kratke infracrvene zrake. Vebov pogled, na dužim infracrvenim talasnim dužinama, otkriva nove detalje koje zemaljski teleskopi ne bi mogli da otkriju zbog unutrašnjeg infracrvenog sjaja Zemljine atmosfere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.