Nosorozi se vraćaju kući 1Foto: EPA-EFE ZURAB KURTSIKIDZE.jpg

Pet crnih nosoroga – tri ženke i dva mužjaka – prešli su dalek put kako bi se našli u svojoj domovini Ruandi.

One životinje, starosti između dve i devet godina, koje su rođene u evropskim zoološkim vrtovima, trenutno se nalaze u ruandskom Nacionalnom parku Akagera. Tu su stigle iz Flamingo lenda u Jorkširu, safari parka u Češkoj i Ri park safarija u Danskoj.

Ovo je najveći transport nosoroga iz Evrope u Afriku, i malo ko je verovao da će do njega doći.

„Ove životinje su premeštene iz Afrike u Evropu kako bi se tamo prikazivale u javnosti. Sada imaju pravi život u Ruandi“, kaže ponosno Mark Pilgrim, direktor zoološkog vrta u Česteru.

Pre no što su se ukrcali na 30 sati dug let, nosorozi su dopremljeni u Češku, gde su se u adekvatnom parku pripremili za život u daljini: svaki nosorog je iz velikog transportera pušten u ograđene bokseve površine oko hiljadu kvadratnih metara (tzv. bome), gde su boravili dok stručni tim nije odlučio da su spremni za život u divljini. Priprema je trajala nekoliko meseci.

Projekat da se životinje presele u Afriku počeo je pre mnogo godina, objašnjava Pilgrim, a sprovodi ga Evropska asocijacija zooloških vrtova i akvarijuma poslednjih 12 godina. Cilj je produžetak vrste. „Imamo 25 zooloških vrtova i parkova, koji drže crne nosoroge. Poslednjih 12 godina selimo ih u divljinu kako bi se razmnožavali.“

O uspešnosti projekta najbolje govori podatak da se populacija crnog nosoroga povećala, i da 94 od 1000, koliko ih je ukupno, živi u zoološkim vrtovima. „Životinje koje se puštaju u divljinu su potomci nosoroga koji pre više od 40 godina odvedeni iz Afrike i preseljeni u evropske zoološke vrtove“, objašnjava Jan Stejskal, šef međunarodnog programa u češkom parku, i dodaje da je ovo bila savršena prilika da se životinje vrate kući.

Bezbedno stanište

Nosorozi se vraćaju kući 2Jedan od najvećih problema prilikom planiranja puta Evropa-Afrika bio je da se pronađe adekvatno i sigurno mesto za životinje. Opasnost od krivolova je i dalje velika, kao i potražnja za rogovima nosoroga – nekada se pogrešno verovalo da prah napravljen od roga nosoroga ima lekovita dejstva. Danas se od rogova pravi nakit ili se rezbare drugi, skupoceni, predmeti. To, zapravo, znači da je bilo neophodno naći nacionalni park koji ima naoružane čuvare. Tako je izbor ubrzo pao na ruandsku Akageru.

U Ruandi su, inače, ovi nosorozi dva puta istrebljivani: tokom 1950-60, i 2010. Još jedna vrsta crnih nosoroga vraćena je u Akageru 2017. godine. Međutim, ta selidba je obeležena tragedijom – nosorog je ubio jednog od čuvara, Kristijana Giongija, koji je nadzirao životinje u parku.

Ipak, petorka ove ugrožene vrste donosi nadu i otvara novo poglavlje u ekoturizmu Ruande, pogotovo zato što se Akagera smatra jednim od najbezbednijih parkova.

Kler Akamanzi, izvršna direktorka Odbora za razvoj Ruande, rekla je da „krivolov danas gotovo ne postoji u četiri ruandska nacionalna parka“.

„Uvereni smo da će nosorozi napredovati u svom prirodnom staništu u Akageri.“

Pilgrim je saglasan – on iskreno veruje da u Africi nema sigurnijeg mesta od ovog nacionalnog parka.

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, „Danas“ predstavlja izabrane priče sa naučnopopularnog portala elementarium.cpn.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.