Foto: FreeImages/Tiny-Grasp

„Ovi regulatorni segmenti DNK nazvani su kolokvijalno kao tzv. pojačivači“, rekao je vodeći autor studije Endru Sinkler, profesor na Univerzitetu Melburn u Australiji, navodi taj portal.

Dok će embrion sa dva X hromozoma uzrokovati ženski pol deteta, embrion sa kombinacijom XY rezultira muškim polom. Međutim, Y hromozom nosi kritični gen, nazvan SRY, koji deluje na drugi gen zvan SOX9 kako bi započeo razvoj testisa u embrionu, objašnjava Britani Kroft iz Instituta za istraživanje dece u Melbournu.

„Visok nivo SOX9 gena je potreban za normalan razvoj testisa kod beba“, dodala je Kroft, navodi Klix.ba.

Ova studija objavljena u časopisu Nature Communications nastojala je da razume kako na gen SOX9 deluju ovi pojačavači i da li bi poremećaj pojačivača mogao dovesti do poremećaja seksualnog razvoja, prenosi Times Now News.

„Otkrili smo tri pojačivača koji zajedno osiguravaju da se SOX9 gen aktivira na prisustvo XY hromozoma, što dovodi do normalnog razvoja testisa i samim tim normalnog razvoja muške bebe“, rekao je Sinkler.

Naučnici su sa sigurnošću istakli da je razvoj ljudskog pola uzrokovan dobitkom ili gubitkom ovih vitalnih pojačivača koji regulišu SOX9 gen.

„Važno je da smo identifikovali XX embrione koji u normalnim okolnostima imaju jajnike i koju uslovljavaju ženski pol, ali zbog prevelikog delovanja pojačivača, što dovodi do povećanja nivoa SOX9, može doći do razvijanja testisa. Takođe su zabileženi i suprotni procesi“, rekao je Sinkler, navodi Klix.ba.