U ovom prelepom šumadijskom selu podno Venčaca, ova akcija pokrenuta je na inicijativu učenika, roditelja i osoblja i sada, kako kažu meštani, ona uvek traje.

– Najpre nam je to bila ideja da sa puteva i dvorišta sklonimo gomile plastičnih flaša, kutija, limenki, kaže Svetlana Ranković, direktorka škole. – Međutim, akcija je za ovih pet godina trajanja, prerasla u svakodnevno staranje o našoj okolini. O tome se brinu svi zajedno, i učenici a pod njihovim „uticajem“ i roditelji. Učenici su predložili da to ne bude samo puko sakupljanje, pa su pustili mašti na volju i od odbačenih predmeta izrađuju nove, po svojoj volji i mašti osmišljene. Vredni sakupljači zaista imaju neverovatnu maštu, često izrade predmete ili kompozicije koji vas ne ostavljaju ravnodušnim.

Ova plemenita akcija vrednih mališana nije prošla nezapaženo. Najveću podršku pružila im je kompanija „Omya Venčac“, koja je vrednim nagradama podržala učenike i školu.

– Ponudili smo da od napravljenih eksponata naprave izložbu, a da najbolje nagradimo skromnim poklonima, kaže direktor firme Milan Bogdanović. Pored nagrada pojedincima, nagrađujemo i školu, ali i čestim donacijama i sve učenike. Ipak, najveća nagrada svima nama je čisto selo. Ove godine dodeljene su tri nagrade, Anastasiji Marinković hoverbord sa zaštitom, Jovani Tomković tablet i pametan sat Mateji Zečević.

Povezani tekstovi