Održana 14. „Pasuljijada“ u čast čuvenog „gradištanca“ 1Foto:M.V

U Velikom Gradištu održana je 14. „Pasuljijada“,  tradicionalna kulinarsko-turistička manifestacija koja je pokrenuta u 
čast čuvene sorte pasulja „gradištanac“.

Za takmičenje se prijavilo  120 ekipa, koje su sa sobom donele kotliće, pasulj i začine, dok su  domaćini obezbedili drva za vatru.

Kuvanje je trajalo tri sata, posle  čega je žiri degustirao gurmanske uzorke i doneo odluku. Najbolji  pasulj na ovogodišnjoj „Pasuljijadi“, skuvao je Svetomir Petrović iz  Velikog Gradišta. Drugo mesto zauzeo je Goran Đokić iz Vinaca, a treće  Radovanče Živković iz Tribroda. Za najveseliju ekipu proglašena je  ekipa iz Kalinovčića, najuređeniji štand imalo je Udruženje penzionera  iz Velikog Gradišta, a najoriginalniji naziv ekipa Aleksandra   Živkovića, takođe iz Velikog Gradišta: „Gradištanac volim, sa rebarca   suva, kad ga Trajko skuva, perfekt žiri čuva“.

Osim članova žirija,  gostili su se i posetioci, jer su kuvari kasarne iz Požarevca, kao i  svake godine, spremili čuveni vojnički pasulj sa junećim mesom,  rebrima i slaninom. Proglašeni su i pobednici akcije za uređenje   dvorišta i terasa. Najlepšu baštu ima Kristina Rače, najlepši balkon   Nadica Mijatović, a najcvetniji balkon Vlastimir Simić.

U kategoriji  najlepše zajedničko dvorište pobedili su stanari zgrade „Dubavka“, a u   kategoriji najuređenija javna površina stanari zgrade kod   „Komercijalne banke“.

Održana je i etno izložba sa ručnim radovima i   grnčarskim predmetima, a u muzičkom delu nastupili su folklorci grada   domaćina i Ana Bekuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.