Ukoliko se izvede na vreme, rekonstruisan zalistak omogućava bolesniku potpunu funkcionalnu i profesionalnu slobodu . Neki od naših bolesnika kojima je urađena rekonstrukcija mitralnog zaliska danas su uspešni piloti, ronioci, sportisti i slično.

Nasuprot rekonstrukciji, kod zamene zaliska se ugrađuje znatna količina stranog materijala – veštačka valvula. Bolesnik je stoga u obavezi da do kraja života uzima lekove protiv zgrušavanja krvi kako ne bi došlo do stvaranja tromba na veštačkom zalisku i ozbiljnih embolijskih komplikacija koje mogu time nastati kao što je npr šlog. Nivo antikolalgulatne terapije međutim, potrebno je precizno određivati, jer ukoliko je bolesnik uzima nedovoljno opet dolazi do nastanka tromba na zalisku, dok prekomerna upotreba ovih lekova dovodi do ozbiljnih krvarenja. Iz ovog razloga se terapijska vrednost ovih lekova određuje nekoliko puta mesečno uzimanjem venske krvi na analizu, što u najmanju ruku ograničava komfor bolesnika. Takođe veštački zalistak je pogodno mesto za nastanak infekcija. Činjenica je da ugradnja bioloških veštačkih zalistaka ne zahteva primenu antikoalgulatne terapije, međutim njihova trajnost je ograničena i zahteva ponovnu hiruršku intervenciju za 10 do 15 godina u zavisnosti od generacije biološkog zaliska koja je ugrađena

Kako bi bolesnik u celosti osetio prednosti rekonstruisanog mitralnog zaliska neophodno je da se ova intervencija izvede na vreme, odnosno pre nastanka početnih oštećenja srca. Mi na IKVB “DEDINJE” godinama ozbiljno radimo na promociji ove metode, kako među kolegama kardiolozima tako i među bolesnicima kako bi shvatili značaj pravovremenog izvođenja ove operacije. Jedino izvedena na vreme, rekonstrukcija mitralnog zaliska obezbeđuje u potpunosti normalan život. Ono što će bolesnika u tom slučaju podsećati na hiruršku intervenciju je jedino operativni rez. Primena endoskopske hirurgija mitralnog zaliska – “port-access” hirurgija, međutim eliminiše i problem hirurškog reza. Umesto velikog reza po sredini grudnog koša endoskopski pristup omogućava minimalan i skriven ožiljak .

Prošle godine na IKVB “Dedinje” započet je program minimalno invazivne rekonstruktivne hirurgije mitralnog zaliska, kada je ujedno urađena i prva endoskopska operacija srca u Srbiji. Radi se izuzetno složenom hirurškom zahvatu i za srpsku medicinu značajnom događaju. Pored svih prednosti rekonstruktivne hirurgije mitralnog zaliska, endoskopska hirurgija bolesniku nudi znatno manju hiruršku traumu i brži oporavak. Sam hirurški rez iznosi manje od 7 cm i smešten je u naboru ispod dojke sa desne strane pa se skoro i ne vidi. Zbog finansijskih problema program minimalno invazivne hirurgije mitralnog zaliska je neko vreme napravio pauzu. Zahvaljujući donaciji Fondacije Hemofarm, u najskorije vreme biće obezbeđeni hirurški instrumenti neophodni za ovu vrstu operacija i očekuje se nastavak ovog programa u narednih mesec dana.

Institut za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” u Beogradu ima dugu tradiciju u rekonstruktivnoj hirurgiji mitralne valvule. Francuski hirurg Alain Carpentier koji je tvorac ove metode bio je čest gost naše ustanove. Imao sam čast da u više navrata boravim kod dr Carpentiera i budem njegov učenik. Kada sam se 2000. vratio sa edukacije iz Hjustona i Pariza, ovaj program je intenziviran. Broj godišnje urađenih mitralnih rekonstrukcija je sa nekih 30 porastao na 260 rekonstruktivnih zahvata na mitralnom zalisku prošle godine. Prema ovom broju mitralnih rekonstrukcija, kao i po kompleksnosti procedura koje se izvode IKVB “Dedinje” spade u sam evropski vrh.

Nastavak programa minimalno invazivne rekonstruktivne hirurgije mitralnog zaliska obezbediće širu primenu endoskopskih intervencija na srcu. Očekujemo da će u skorijoj budućnosti preko polovine izolovanih intervencija na mitralnom zalistku biti izvedeno ovim pristupom.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.