Ovaj orašasti plod pomaže u prevenciji Alchajmerove bolesti 1Foto: Paul Winch-Furness / ImageSource / Profimedia

 

Veza između ishrane i zdravlja mozga je neosporna.

Određene namirnice su povezane sa podrškom kognitivnog zdravlja, dok druge mogu negativno uticati na zdravlje mozga. Iako je nemoguće sprečiti Alchajmerovu bolest samo dijetom, rizik možemo smanjiti tako što ćemo jesti ishranu bogatu hranljivim materijama koje su zdrave za mozak.

Neurolog dr Ana S. Nordvig je izuzetno upoznata sa studijama koje ispituju kako ishrana može da igra ulogu u smanjenju rizika od Alchajmerove bolesti. I ovo ju je navelo da uključi određenu vrstu orašastih plodova u svoju ishranu.

Orasi su dobar izvor nezasićenih masti i odlični su za zdravlje mozga

Kada je u pitanju hrana za smanjenje rizika od Alchajmerove bolesti, dr Nordvig kaže da se mononezasićene masti daju kao prioritet i da se zasićene masti svedu na minimum.

„Ovo je ključno za snabdevanje vašeg mozga gorivom koje mu je potrebno da napreduje kako starite“, rekla je ona za Parade.

Dr Nordvig ističe da voli da integriše orašaste plodove u svoje obroke i grickalice jer su dobar izvor mononezasićenih masti.

„Orasi su odlični za zdravlje mozga, ali svi orasi su odlični“, dodala je ona.

Osim što su dobar izvor nezasićenih masti, orasi su takođe bogati antioksidansima, posebno vitaminom E i polifenolima. Antioksidansi pomažu u sprečavanju hronične upale u mozgu, što pomaže u smanjenju rizika od Alchajmerove bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari