Pepe le Tvor: Ljubavni anti-guru koji pršti od samopouzdanja (VIDEO) 1Foto: Screenshot YouTube/Stari Crtani Filmovi

Neprevaziđeni romantik Pepe le Tvor je lik iz serije crtanih filmova produkcije Warner Bros, koji se prvi put pojavio na malim ekranima 1945. godine u crtanom „Odor-able Kitty“.

Čak Džouns i Majkl Maltiz su stvorili Pepea onakvog kakvog ga je „Bejbi bum“ generacija upamtila kao i kako ga danas stručnjaci obrađuju kao ozbiljno štivo.

Pepe le Tvor je nepopravljivi francuski romantik. Zaljubljen je u mačku Penelopu, koja ima belu prugu na leđima koja je Pepeu dovoljna da pomisli da je ona tvor.

Pepe je pričljiv, jezik mu je pun ljubavi, međutim kao i svakog tvora i njega krasi neprijatni miris koji odbija Penelepu. Ono što je neobično za tvora je njegova upornost koja se često pretvara u dosadu, gnjavažu, navalentnost prema Penelopi.

Pepe le Tvor: Ljubavni anti-guru koji pršti od samopouzdanja (VIDEO) 2
Foto: Youtube/
JaniOfficial Screenshot

Sa druge strane, Penelopa je stidljiva, ćutljiva (zapravo nikad u crtaću ne progovara, mjauče ponekad) crna mačka sa belom prugom na leđima. Ona na svaki način direktno daje do znanja Pepeu da je ostavi na miru – nažalost, uvek bez prevelikog uspeha.

Ljubav i muško-ženski odnosi su koren ovog crtaća. Pepe je interpretacija tog korena. Pepe ne okoliša. Pepe je odlučan. Pepe je samoprozvani narcistički zavodnik koji nikad ne odustaje. Pepe smo mi često, ali to ne želimo da priznamo baš kao i Pepe.

Njegove ljubavne avanture su smeštene u Parizu (najčešće u proleće; neizostavni lokaliteti su Jelisejska polja ili Ajfelov toranj), francuski Alpi, egzotični Alžir, Sahara…

Pepe ne haje da ode u neukusne krajnosti kako bi osvojio Penelopu. Ucenjuje je da će izvršiti samoubistvo ako mu ljubav ostane neuzvraćena, skače sa njom kroz prozor kako bi bili zajedno „u smrti“.

,,Srećom po tebe, promašio sam i ako želiš, možemo početi ljubav iz početka”.

,,Jasno, malena hoće da izvrši samoubistvo da mi dokaže svoju ljubav. Ipak, moram to da sprečim. Živela ljubav, umrećemo zajedno”.

Pepe le Tvor: Ljubavni anti-guru koji pršti od samopouzdanja (VIDEO) 3
Foto: Youtube/
ryankclips Skreenshot

Pepe je odavno zagrizao u patologiju i ceo konzilijum psihijatara bi mogao mesecima da se bavi njegovim slučajem. Međutim, Pepe za to ne haje, za Pepea je sve to ljubav!

Prijavljuje se u francusku Legiju Stranaca zbog slomljenog srca…

Pepe le Tvor: Ljubavni anti-guru koji pršti od samopouzdanja (VIDEO) 4
Foto: Youtube/
ltclassics Screenshot

Zanimljivo je da, koliko god puta je odbijen, on ne gubi samopouzdanje. Naprotiv, on smatra da je neodoljiv!

On svoje mane ne vidi, tj. ima iskrivljenu sliku o njima – jer ih smatra vrlinama.

Penelopa uopšte nije centar zbivanja, već Pepe koji smatra da je Penelopa prava srećnica što je ona „predmet“ njegovih naklonosti i da je zbog toga prava srećnica.

U samoodbrani, Penelopa ga je udarila čekićem. I to je činjenica za sve osim za Pepea. Za njega je to još jedan oblik Penelopinog flerta.

Ništa ga ne može obeshrabiti, iako izgleda kao totalni gubitnik, on živi svoj život punim plućima.

Pepe je kompleksna ličnost. Nije tipičan heroj ili anti-heroj kako god ga vi označili. Naš protagonista zna da je ljubav ipak ta koja pobeđuje. Kad-tad!

Na kraju svake epizode, Pepe bi doneo ljubavni zaključak, romantični panč lajn o muško-ženskim odnosima koji bi i sebi, ali i nama kao gledaocima dao tračak nade da nas ljubav čeka tu iza ugla.

Pepe je zasigurno ljubavni anti-guru. Radimo sve obrnuto od onoga što on radi. Ali obrt je prebrz pa nam ponekad i zaliči na ljubavnog gurua koji nas uči o onoj nežnoj nepopravljivoj romantičnoj prirodi od koje nikad ne treba odustati, ma koliko ona bila van tokova današnjice ili što bi nam dragi Pepe rekao: Romantika nije „passé!“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari