Njujork (3): Kriza srednjeg staleža 1Foto: Wikipedia

U Stajnbekovo vreme u Glavnoj ulici bilo je nekoliko barova, jedan bioskop, The Paradise Restaurant, Really Matic za električne uređaje, preduzeće za bicikle uz benzinsku pumpu gospodina Janga, Bohakova piljarnica, gvožđara Boba Barija, banka, The Idea (od 1863) za poklone i kancelarijske predmete, i Variety Store (od 1922) za sapun, sladoled, igračke, ključeve i sve ostalo što se drugde ne može kupiti.

Sve to zajedno činilo je dekor “Zime našeg nezadovoljstva”.

Srednji stalež je izgleda još 2010. godine dobro stajao.

Tamo su još uvek bili The Idea, banka, Skjavonijeva tržnica, gvožđara Boba Barija, Variety Store.

Inače, tokom pola veka taj mrgodni fabrički gradić se u svemu veoma promenio. Black Buoy se pretvorio u kiosk za hamburgere, bioskop u galeriju, pekar i piljar su dogradili restorane i prodavnice opreme za ronjenje, kafanske terase su krcate, luka se beli od jahti na jedra, sopstvenici se teško mogu videti, poslove obavljaju Meksikanci i Filipinci.

Nekadašnje stambene kuće ribara i fabričkih predradnika nude se u novinama kao Sag Harbor Traditional ili Sag Village Classic po ceni između 2.195.000 i 1.950.000 dolara.

Na parkiralištima u Glavnoj ulici nema više dodževa ni GMC-a, tu su uglavnom japanski i evropski automobili: BMW, mercedes, volvo, tojota, jaguar i poneki zalutali rover.

Na bankomatu uz Capital One Bank može se birati jedan od četiri jezika: engleski, španski, ruski i kineski. Nema više Kolosa koji je opkoračio svet i o kome je pisao Robert Pejn.

Stajnbek sve to ne bi tako brzo predvideo, čak ni u nastupu prosvetljenja.

Putopisna priča s pudlom Čarlijem počinje olujom, junačkim epom u razmerama vrtnog ribnjaka. Stajnbek je isprva nameravao da krene negde posle Labour Daya, prvog ponedeljka u septembru, zvaničnog kraja letnje sezone.

Ali tokom te nedelje uragan Donna koji se približavao osujetio je planove. Snažne oluje su i ranije u prošlosti pustošile Sag Harbor i svud u gradu su zavedene stroge mere.

U glavnoj ulici su za vreme vikenda svi izlozi bili zakovani letvama.

Prema izveštaju u Sag Harbor Expressu, noću su se mogli čuti brodići kako trube, tražeći bezbedno mesto, a rano sledećeg jutra svi su se bavili izvlačenjem svog ili susedovog brodića na obalu.

Iz knjige „U Americi – Putovanje sa DŽonom Stajnbekom“, prevod s holandskog: Ivana Šćepanović, izdavač: Heliks

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.