"Vrhunska građevina" ili "čist promašaj": Kako izgleda zgrada sa 32 sprata u obliku slona, koja izaziva različite reakcije? 1Foto: Shutterstock/BalazsSebok

Stanovnici Tajlanda obožavaju slonove pa bi bilo logično da zgrada Čang, koja je projektovana u obliku te životinje kako bi oživela sumoran izgled poslovne četvrti, izazove pozitivne reakcije, ali to nije slučaj.

Bangkoku ne nedostaje solitera,  naprotiv, ima ih na desetine, pa su arhitekte htele da predstave posebnu građevinu koja će svima biti prepoznatljiva, piše Punkufer.hr.

Inženjer i mogul za nekretnine Arun Čaisari i arhitekt Ong-ard Satrabandu završili su neobičnu zgradu u četvrti Čatučak visoku 102 metra i dugačku 170 metara 1997. godine.

Strast prema slonovima Aruna Čaisarija podstakla je i na otvaranje privatnog muzeja u kojem je izloženo više od 2.000 umetničkih predmeta u obliku slonova, uključujući i hiljadu godina stari porcelan.

Zgrada Slon se sastoji od tri odvojena uspravna dela s 32 sprata na vrhu povezanih horizontalnim mostom stambenih apartmana. Dva dela predstavljaju noge, a treći surlu. Arhitekta je dizajnirao i dodatne detalje kako bi na prvi pogled bilo jasnije da se radi o slonu.

Kancelarije firme za upravljanje zgrade oblikuju kljove, a dva ogromna kružna prozora su oči. Terase simbolišu uši slona, a rep oblikuje 20 spratova prostorija sa zatamnjenim staklima. Reakcije na novi soliter bile su svakojake.

CNN je Slona dodao na svoj popis 25 velikih svetskih solitera kao vrhunsku građevinu s tehnološki naprednim kancelarijama, luksuznim apartmanima i šoping centrom.

Architectural Digest ga je u međuvremenu smestio na listu najružnijih nebodera na svetu kritizikujući Slona kako, bez obzira na razigrani dizajn, struktura zgrade negativno utiče na integritet tajlandske arhitekture.

U svakom slučaju, Slon je soliter o kojem se najviše priča na Tajlandu. I dok neki vide kubističko remek-delo dizajnirano dozom humora, drugi smatraju kako je zgrada čisti promašaj.

Sviđala vam se ili ne, kockasta „zverka“ najveća je zgrada u obliku slona na svetu. Taj je rekord nekad držala Slonica Lusi, zgrada od šest spratova izgrađena 1882. u nju Džersiju. I dok Slon nije ni blizu realistična kao Lusi, svakako je mnogo, mnogo veća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.