Recept iz albanske kuhinje: Meso i pirinač zapečeni u jogurtu 1Foto: Vesna Laćarak

Ovaj recept je za jedno od najpoznatijih jela albanske kuhinje u kome se oseća jak mediteranski uticaj.

Uglavnom se priprema sa jagnjetinom, ali se može koristiti i piletina. Jagnjetina, beli luk i pirinač, sve to prekriveno gustim jogurtom, a zatim zapečeno u rerni sve dok ne dobije zlatnu kremastu koricu. Jelo je jednostavno i ukusno.

Šta nam je sve potrebno:

  • Recept iz albanske kuhinje: Meso i pirinač zapečeni u jogurtu 21kg jagnjetine
  • 100g putera
  • 60g pirinča
  • 3 čena belog luka
  • 650ml gušćeg jogurta
  • jedna veća kašika brašna
  • 3 jaja
  • malo ulja
  • so, biber
  • origano, ruzmarin, peršun

 Način pripreme:

Jagnjetinu iseći na manje komade. U tiganj staviti deo putera i ulje, kada se zagreje (srednja jačina), pržiti meso povremeno okrećući komade mesa dok se ne dobije zlatna boja.

U meso dodajte naseckani beli luk, pržiti nekoliko minuta, zatim dodati so i biber, pa naliti 300 ml vode.

Ostaviti meso u tiganju i kuvati na laganoj vatri dok jagnjetina ne počne da se raspada (oko dva sata).

Kada je meso gotovo, dodati pirinač, kao i začine origano i ruzmarin.

Jaja umutiti, dodati jogurt, so, biber i kašiku brašna, sve to dobro pomešati dok smesa ne postane glatka.

Puterom premazati posudu za pečenje, dno posude posuti brašnom u tankom sloju.

Poređati meso pomešano sa pirinčem, pa preko složene jagnjetine preliti jogurt sa jajima. Preostali puter stavite od gore.

Peći 40 minuta na 180C.

Kada ja tave kosi gotov posuti naseckanim peršunom.

Uživajte!

https://www.facebook.com/www.danas.rs/videos/767389190113116/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari