Recept nedelje: Salata ili namaz sa krastavcima 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Najviše volim kraj proleća, početak leta i nadalje. Ne zbog vremena već zbog sezonskog voća i povrća.

Nekada sam se radovala letu i letnjim temperaturama, ali ta leta su bila drugačija.

Sećam se, kada smo bile male, gledale smo u termometar kada će temperatura biti 28 stepeni da bi nas mama i tata vodili na jezero.

Sada se radujem temperaturama ispod 20 stepeni…Recept nedelje: Salata ili namaz sa krastavcima 2

Ne znam da li neko voli voće i povrće kao ja.

Doktorka kaže da imam pravu mušku krvnu sliku i da je to od voća od povrća.

Uobičajeno je mišljenje da su vegani i vegetarijanci malokrvni iz razloga što ne konzumiraju meso. Ali eto, ne mora da bude tako.

Namaz sa krastavcima je bez mesnih dodataka, podrazumeva se.

Svakako ne znači da ga ne možete obogatiti nečim mesnim ukoliko želite.

Brz, jednostavan za pripremu i ukusan.

Namaz je najlepši kada je hladan, ali sveže pripremljen.

Zato za pripremu koristim namirnice iz frižidera.

Namaz sa krastavcima, sastojci:

  • 250 g krem maslaca
  • 250 g svežih krastavaca (1 veći ili 2 manja)
  • 3 kašike pečenog susama
  • 1 grančica mirođije
  • so i biber po ukusu

Recept nedelje: Salata ili namaz sa krastavcima 3Namaz sa krastavcima, priprema:

Krastavac oljuštite i isecite na sitne kockice.

Ukoliko koristite salatni krastavac, ne morate da ga ljuštite.

Dodajte krem maslac, susam, sitno iseckanu mirođiju, so i biber.

Izmešajte.

I to je sve.

Namaz možete poslužiti na komadima hleba, na krekerima, na prepečenom hlebu…

Krekere sam kupila, a hleb umesila. Recept za ražani hleb se nalazi ovde.

Prilikom služenja, možete dodati komade svežeg paradajza i maslina.

Napomene:

Umesto krem maslaca možete koristiti kiselu pavlaku ili mešavinu kisele pavlake i krem sira.

Količina krastavaca ne mora biri precizna. Možete staviti i više krastavaca. I nije svejedno da li rendate ili seckate krastavce.

S obzirom da krastavac u sebi sadrži više od 90% vode ako ga izrendate dobićete sasvim drugačiju i dosta ređu salatu.

Ko voli, može da doda i sitno iseckan beli luk.

Recept  za pripremu možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas.  

Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona.

Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari