
Prvi put sam tamo probala pijanog šarana u sosu od paradajza, a ovo čudo na slici me je bacilo na kolena.
Albanija je poznata po svojim sočnim kolačima. Nisam čak ni sigurna jesu li to izvorno turski ili albanski kolači, a realno, nije ni važno. U jednom restoranu na samoj obali jezera, probala nešto što nisam nikada ranije. Odlepila od teksture i ukusa.
To nije ni urmašica ni tulumba. To je neka perfektna fuzija ova dva kolača. Tespidže, tespišta, tespič… Veliko je pitanje je li to turski, crnogorski ili albanski kolač. Za mene je albanski, jer sam recept dobila od mame jednog predivnog i preharizmatičnog čoveka, koji je bio naš domaćin u Skadru.

Sastojci:
Za testo:
- 2 pune kašike šećera
- 500ml mleka
- 250ml ulja ili 125g margarina
- oštrog brašna po potrebi
- 2 jaja
- 1 prašak za pecivo
- šaka seckanih oraha (može i mešavina orašastih plodova (lešnik, badem, pistaći)
Za preliv:
- 250g šećera
- 1 vanilin šećer
- 300ml vode
- nekoliko kolutova limuna

Priprema:
Otopite šećer na umerenoj temperaturi, sipajte mleko i ulje (ja sam stavila margarin). Pre nego što proključa, dodajte brašno i energično mešajte, da se ne zalepi. Testo treba da bude kao za tulumbe i princes krofne, dakle gustina je nešto između mekane pogače i proje.

Uz neprekidno mešanje, dodajte jaja umućena sa praškom za pecivo i sitno seckane orašaste plodove, pa sve lepo sjedinite. Razvucite testo u tepsiju, a zatim ga našarajte viljuškom, pa tupom stranom noža isecite. Pecite oko pola sata u rerni ugrejanoj na 200°.
Kada lepo porumeni, izvadite iz rerne i prelijte vrelim sirupom koji ste skuvali od navedenih sastojaka. Spremno je sa serviranje kada se skroz ohladi. Ide savršeno uz Skenderbeg, albanski konjak!
Prijatno!
Recept možete naći na sajtu „Ko kod bake“ Isidore Smiljković i na Instagram profilu @kokodbake
Piše Isidora Smiljković, autorka bloga www.kokodbake.rs
Isidorini recepti osvajaju svojom jednostavnošću i toplim pričama koje prate svako njeno jelo. Njeni recepti će vas nasmejati, podsetiti na neka stara i bezbrižna vremena, a ponekad i rastužiti.
U svakom slučaju ćete se dobro zabaviti prateći njen blog. Kreativnosti joj ne manjka, pa ćete na blogu pronaći i autorske recepte, uglavnom od namirnica koje već imate kod kuće.
Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa
U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.
Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.
Poštovana Isidora, meni ovaj kolač liči na tatliju, turski kolač, ili možda albanski, pravila ga moja svekrva a oni su rodom iz Vučitrna, srdačan pozdrav
Ložite ovaj narod da krene ovog leta u Albaniju na more.
A šta ti je svekrva. Turkinja ili Albanka. To je veoma bitno za poreklo kolača.
Ovaj kolač znam pod nazivom „kosovska pita“
Ne drema vredna kuma, ne sluša prve petle,
brža je od raketle.
Nosi vruće leba kriške, fafarone, čvarke friške,
začas sprema šunke, rena, i pihtije svakom.
Pitamo ih: „Ljudi, dokle?!“, „čekaj“, kažu, „još šnenokle,
i šufnudle i griz-štrudle i rezance s makom!“
Hej, kad se samo setim, al se nekad dobro jelo, baš!
Neka ga andjeli cuvaju , dal se i tamo dobro jede kada bi smo samo znali !.