Da li ste probali somborski kiseli krompir: Pogledajte recept i probajte da napravite 1Foto: Kristina Gašpar /Blog Domaćica za vas

Krtola ili krompir je biljka poreklom iz Južne Amerike a u našu zemlju, najpre u Banat i Bačku, doneli su ga nemački kolonisti dok ju je preko Dunava, u Srbiju, preneo prosvetitelj Dositej Obradović, koji je podučavao ljude njegovom gajenju.

Krompir se gaji u celom svetu i postao je osnovna hrana dostupna milionoma ljudi. On je četvrti po veličini usev u svetu, posle kukuruza, pšenice i pirinča.

Koristi se u ishrani ljudi kuvan, pečen ili za pripremu testa i dodatak drugim jelima.

Koristi se i u druge svrhe, a u našem narodu poznata su njegova lekovita svojstva, zbog čega se krompir stavlja na opekotine.

Evo jednog recepta koji stiže iz somborske kuhinje, grada gde se uvek lepo jelo i još lepše družilo.

Potrebno:

  • 6 krompira
  • glavica crnog luka
  • beli luk
  • kašike ulja
  • list lovora
  • biber
  • kašika brašna
  • kašičica šećera
  • kašika sirćeta
  • malo jogurta i mleka

Priprema:

Iseći crni luk i ispržiti na ulju. Dodati u to oljušten i srednje veličine sečen krompir na kocke, zaliti vodom da prekrije masu i dodati lovorov list, malo sirćeta, krupnog bibera, šećera i začina, već po ukusu.

Ostaviti da se krompir skuva, da bude mekan ali da se ne raspada. U masu se dodaja lagana zaprška od brašna, jogurta i malo mleka, kao i pasirani beli luk po ukusu.

Krompir začiniti solju po ukusu, i pustiti da se još malo ugusti.

Služi se uz belo meso, šnicle, ćufte ili dinstano meso.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.