Ima karakterističan miris i nije toliko slatka: Kojim vitaminima je bogata vinogradska breskva? 1foto Nadica Jakovljev/Danas

Vinogradarska breskva je sorta koja poslednja dospe u voćnjaku, ili bolje rečeno u vinogradu, pošto je to voćka koje se dobro slaže sa lozom, pa se najčešće i nađe u vinogradima.

Vinogradarska breskva ne izgleda tako reprezentativno kao njene rođake krupne, žute i crvene breskve ali zato, ako je pronađete na pijaci, skoro da možete biti sigurni da ćete jesti organsko voće. Vinogradarska breskva je stara sorta, koja niče iz koštice, vrlo često to bude takozvani samorast, i toliko je otporna da je vinogradari i voćari i ne prskaju.

Ima karakterstičan miris. Nije slatka kao ostale breskve ali je vrlo, vro ukusna i dušu dala za džem ili kompot. Kompot od vinogradarskih breskvi zauzimao je počasno mesto u špajzu.

Osim što je ukusna voćka, vinogradarska breskva je i vrlo zdrava. Sadrži beta karotin, belančevine, biljna vlakna, biljne masti, biljne hormone, biotin, vitamin A, vitamine B, vitamin C, vitamin E, gvožđe, eterična ulja, kalijum, kalcijum, magnezijum, mineralne soli, natrijum, organske kisline, selen, skrob, sumpor, fosfor, ugljene hidrate, celulozu, šećer.

Džem od vinogradarskih breskvi priprema se lako i brzo. Breskve možete samleti, pošećeriti i odmah kuvati. A možete ih i iseći na kriške. Pospite šećerom, na kilogram breskvi dovoljno je 250 grama šećera, i ostavite da prenoći.

Sutradan kuvajte, ako volite u dubljoj posudi svu količinu ili na pliće, po kutlaču, dve. Sipajte u sterilisane tegle i ostavite u rerni na 50 stepeni da se uhvati korica, koja će džem štititi od kvarenja.

Ako pak želite da napravite kompot, pravite ga kao i sve ostale. S tim da ćete u ovom stvarno uživati.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.