Prasetina sa graškom i krompirom (RECEPT) 1Foto: M. P. / Danas

Prasence prste da poližeš rado se nađe na jelovniku mnogih žitelja Srbije, ne bez razloga jer je jednostavno za pripremu i pristupačno.

A za Božić i Novi godinu prasetina je kod nas obavezna na trpezama, nema ko je ne sprema i ne gosti se ovim mesom.

Pečeno meso kod nas se često poručuje iz pečenjara, to je opravdano za veća okupljanja i slavlja dok je za manji broj ljudi dovoljno meso spremiti u običnoj rerni.

Većina domaćica uspešno sama priprema neki od prasećih specijalitata. Koji god recept da izaberete, treba da znate da je prasence ukusno i bez puno preterivanja i začina.

Evo jednog krajnje jednostavnog recepta za ukusna pečena rebra, a sve je moguće izvesti u kućnoj režiji.

Potrebno je: svinjska rebra, so, krompir.

Meso oprati, obristai, zarezati kožuru, jako posoliti i staviti u pleh koji je prekriven većom količinom soli po celoj površini.

Ovako pripremljena rebra, sa debelom kožurom, staviti u dobro zagrejanu rernu na 250 stepeni da uprži.

Vreme potrebno da se formira korica je od 40 minuta do sat vremena, u zavisnosti od jačine rerne. Potrebno je tokom tog perioda okrenuti meso i kontrolisati koricu koja se karalemizuje i formira. Neka bude po vašem ukusu.

Prasetina sa graškom i krompirom (RECEPT) 2
Foto: M. P. / Danas

Baš ako to jako volite, u ovom trenutku možete preliti meso sa mlo piva ali nije neophodno, sve se samo sjedinjuje.

Nakon sat vremena, u pleh sa rebrima ubaciti naseckan krompir, promešati da se so iz pleha upije u kormpir. Sve zajedno pokriti alu folijom i vratiti u rernu.

Samnjiti jačinu pećnice na 180 stepeni. Tako peći naredna dva sata, dok meso ne počne da se odvaja od kostiju.

Pred kraj pečenja skloniji foliju i pustiti da se meso još malo zarumeni. U međuvremenu spremiti kuvani gršak, i poslužiti sa pečenim rebrima i krompirima..

Uz ovakav ručak najbolje s eslaže salata od kiselog kupusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari