Predstavljamo food blogere: Javni kulinarski dnevnik 1Foto: Blog Jekin Kapric

Na svoj blog gledam kao na jednu vrstu javnog kulinarskog dnevnika pa je i meni zabavno da se posle par godina prisetim šta sam to pripremala za neke prethodne Božiće, Nove godine ili rođendane, kaže za Danas Jeka Marić, autorka food bloga „Jekin Kapric“.

Postoji već četiri godine i Jeka tu objavljuje recepte, kako kaže, za, uglavnom, jednostavna jela i poslastice. Pored bloga veoma je aktivna i na Instagram nalogu Žjekajekago, gde svakodnevno objavljuje fotografije sa receptima a kroz Insta Story se mogu pratiti i video-uputstva u formatu „korak po korak“, što je veoma gledano i pomaže mnogima da se upuste u pripremu i komplikovanijih jela.

Jeka Marić je po zanimanju pravnica, ali se trenutno bavi blogom i kreiranjem recepata i fotografija za klijente.

– Ideja o vođenju sopstvenog bloga, kao zbirke recepta na internetu, došla je spontano. Odranije sam već bila aktivna na nekim kulinarskim sajtovima pa sam poželela da sve svoje recepte i fotografije čuvam na jednom mestu, kaže o svojim počecima Marić.

Za kreativni proces stvaranja finalnog proizvoda, a to je objava recepta na blogu ili Instagramu, potrebno je vreme.

– Ponekad u šali kažem kako je najbrže i najlakše pripremiti jelo i to često nije daleko od istine. Najpre je potrebno kreirati i testirati recept, naročito ako se nešto priprema prvi put. Mnogo vremena oduzima i fotografisanje, potom obrada fotografija, a onda i sređivanje teksta. Na kraju sledi objava i kontakt sa čitaocima bloga, što je najlepši deo. Za svakog blogera je najveće zadovoljstvo kada dobije povratnu reakciju, odnosno utiske onih koji su recept isprobali i javili da su zadovoljni.

Jeka ističe da je reakcija ljudi iz njene okoline na to čime se bavi oduvek bila pozitivna. Hvale njene recepte, vole da gledaju kulinarske emisije u kojima gostuje i ta vrsta podrške joj veoma prija i predstavlja vetar u leđa za neke nove poduhvate.

– LJudi vole da jedu, mnogi obožavaju i da pripremaju hranu i da pričaju o njoj, a vole i da dobiju predloge šta bi to mogli kuvati jer svi ponekad ostanemo bez ideja. S druge strane, ja se trudim da to sve prezentujem na pristupačan, neposredan i zabavan način i ljude to privlači. Ne volim da od kuvanja pravim veliku nauku, iako mislim da kuvanje jeste umetnost i mislim da se onima koji me prate upravo to najviše dopada.

Kada je reč o prednostima i manama vođenja food bloga u Srbiji, rekla je da, po njenom mišljenju, ima mnogo više prednosti, čak ni ne znam šta bi navela kao manu. Pretpostavlja da se i u ovaj, kao i u bilo koji drugi posao ulazi iz ljubavi, jer je to preduslov kako za osećaj zadovoljstva tako i za uspeh.

– Za ovih nekoliko godina otkako vodim blog stekla sam iskustvo koje mi pomaže da relativno lako osmislim nova jela i potom ih predstavim na društvenim mrežama. Inspiraciju dobijam iz svakodnevnog života i svog okruženja. Volim da tradicionalnim, sezonskim jelima dam svoj pečat.

Budućim kolegama i koleginicama koji su još uvek na početku svoje food blog karijere Jeka Marić je posavetovala da pre svega zadrže i neguju svoj stil po kojem će biti prepoznati od strane svoje publike.

– Kada je hrana u pitanju, moj stav je da je uvek dobro krenuti od svoje kuće i svog nasleđa, a onda to oplemeniti uticajima iz raznih delova sveta.

POSNA TORTA SA VINOM I ORASIMA

Ova torta je još jedan dokaz da posni slatkiš može biti vrhunskog ukusa a da ne sadrži margarin i biljno mleko. Uz to, vrlo brzo i jednostavno se priprema pa čak ni mikser nije potreban. Sastojci su oni starinski i obični a belo vino mu daje posebnu aromu.

Predstavljamo food blogere: Javni kulinarski dnevnik 2
Foto: Blog/Jekin kapric

Sastojci:
* 250 g mlevenih oraha
* 250 g brašna
* 200 g šećera
* 10 g vanilin šećera
* 1 puna kašičica sode bikarbone
* 1 kašičica cimeta
* 250 ml belog vina
+
* 300 g džema od kajsije

Priprema:
U činiju staviti suve sastojke: prosejano brašno, sodu bikarbonu, mleveni cimet, mlevene orahe, šećer i vanilin šećer. Promešati špatulom da se sastojci lepo pomešaju pa napraviti udubljenje i u njega polako sipati vino. Dobro mešati par minuta da se vino sjedini sa suvim sastojcima i dobije gušća žitka smesa.

Pripremljenu smesu uliti u okrugli kalup za pečenje (24 cm) koji je prethodno podmazan i posut brašnom ili ga obložiti pek-papirom.

Kolač peći u prethodno zagrejanoj rerni, oko 40 minuta na 170 stepeni. Na polovini pečenja, ukoliko gornja strana počne naglo da rumeni, prekriti alu folijom i dovršiti pečenje.

Pečen kolač ostaviti da se u potpunosti ohladi (ja sam ga pekla uveče i ostavila na sobnoj temperaturi do sutradan). Nakon tog vremena, izvaditi kolač iz kalupa i horizontalno ga oštrim dugačkim nožem preseći na dva dela, da se dobiju dve kore.

Staviti donju koru na tanjir za serviranje pa je premazati polovinom pripremljenog džema od kajsije. Zatim preko džema staviti drugu koru pa i nju premazati.

Ostaviti kolač sat vremena na sobnoj temperaturi da upije džem, a onda ukrasiti polutkama oraha i šećerom u prahu pa servirati.

Ukoliko je to moguće, tortu čuvajte na hladnom mestu ili na sobnoj temperaturi, nikako u frižideru. Po mom iskustvu, posni kolači ovakve strukture se u frižideru brzo osuše i mnogo su boljeg ukusa kada se čuvaju na sobnoj temperaturi. Kolač nije veliki (brzo će se pojesti) a ne sadrži sastojke životinjskog porekla pa nema bojazni da bi se tako lako mogao pokvariti.

POGAČA OD KIFLICA

Predstavljamo food blogere: Javni kulinarski dnevnik 3
Foto: Blog/Jekin kapric

Postupak oblikovanja podseća na sistem kakvim se uvijaju kiflice, pa otuda ovaj naziv. Meni se posebno dopada to što za ovakvu pogaču nož nije potreban jer se ona ne seče. Budući da se sastoji iz mnogo malih kifli, dovoljno je da se jedna po jedna otkida. Što je opet čini vrlo praktičnom u situacijama kada se negde nosi.

Sastojci:
* 600 (+50) g brašna
* 20 g svežeg kvasca
* 150 ml mleka
* 100 ml tople vode
* 50 ml jogurta
* 50 ml ulja
* 1 celo jaje+1 belance
* 2 kašičice šećera
* 3 kašičice soli
* 100 g maslaca
* 100 g svežeg sira
* 50 g kobasice (ili suvog vrata)

Za premazivanje:
* 1 žumance+kašika ulja i semenke
Potrebno je još:
* parče pek-papira
* šerpa pogodna za pečenje u rerni

Priprema:
U toplo mleko staviti kašičicu šećera, kašičicu brašna i izmrvljen kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira i zapeni.

Za to vreme u činiji za mešenje varjačom izmešati ostale sastojke, so, šećer, vodu, jogurt, ulje i jaja. Dodati aktivirani kvasac i postepeno dodajući brašno, zamesiti glatko testo.

Činiju sa umešenim testom prekriti i ostaviti na toplom mestu oko 45 minuta da testo naraste.

Maslac, koji je potreban za premazivanje, otopiti pa ohladiti.

Naraslo testo podeliti na tri dela: manji, malo veći i najveći. Svaki oklagijom razvući u krug debljine oko pola centimetra.

Najveći deo testa razvući na pek-papiru. Premazati ga maslacem. Staviti preko njega krug srednje veličine i takođe premazati. Zatim staviti najmanji krug od testa i premazati.

Podeliti krugove nožem tj. zaseći ih prvo na 4 dela a onda svaki od tih delova na pola, tako da se dobije ukupno 8 delova. Pazite da na sredini ostanu spojeni.

Na svaki deo testa staviti malo sira i kolutić kobasice ili suvog vrata (kao kada se stavlja nadev u kiflice). Uvijati kiflice, počevši od sredine tj. od najmanjeg kruga, tako da se najpre uviju kiflice koje su na suprotnim stranama da se „sretnu“ na sredini. Krajeve kiflica savijati blago u krug. I tako dok se ne uviju kiflice na sva tri kruga.

Pogaču zajedno sa papirom prebaciti u šerpu prečnika 28cm ili na najveći pleh iz rerne. Premazati je žumancetom umućenim sa malo ulja, posuti semenkama i prekriti alu folijom pa uključiti rernu da se greje.
Peći oko 35 minuta na 180 stepeni a pred kraj otkriti da porumeni.

STAKLENI MEDENJACI

Predstavljamo food blogere: Javni kulinarski dnevnik 4

Ovo je u stvari kombinacija dva recepta, mog omiljenog recepta za medenjake i uputstvo kako da u sredini medenjaka napravite stakleni ukras.

Vi možete koristiti testo koje hoćete, bitno je da može duže da stoji (ako planirate da ih pravite ranije i koristite kao ukras) i da se ne peče dugo (što opet možete postići time što ćete ih što tanje razviti oklagijom).

 

Meni je ovo testo najbolje jer je odmah meko a keksići ne služe samo za ukras već su i veoma ukusni i mi ih pojedemo u roku od par dana 🙂 Volim taj dodatak oraha, jer keksići budu nekako masniji i mnogo ukusniji nego kada se prave samo od brašna.

Sastojci:
* 40 g maslaca
* 80 g meda (2 pune kašike)
* 1 jaje
* 100 ml soka od pomorandže
* 1 kesica vanilin šećera
* 70 g šećera
* 360 g belog brašna
* 100 g integralnog spelt brašna
* 150 g mlevenih oraha
* 1 ravna kašičica sode bikarbone
* po pola kašičice mlevenog cimeta, kardamona i đumbira
* na vrh noža muskatnog oraščića
* ili stavite jednu punu kašičicu gotove mešavine začina za medenjake

I još:
* 7-8 staklenih tvrdih providnih bombona bez punjenja

Priprema:
Maslac i med staviti u činijicu pa na paru ili u mikrotalasnu da se otope i omekšaju. Ukoliko to radite u mikrotalasnoj, moraćete povremeno da prekidate topljenje i vadite činijicu kako biste promešali, da smesa ne bi počela da gori. Ostaviti da se prohladi.

U većoj činiji za mešenje, mikserom umutiti jaje, šećer, vanilin šećer i sok isceđen iz jedne pomorandže. Miksirati dok se šećer ne otopi.

U to dodati otopljeni maslac i med pa suve sastojke koje ste prethodno pomešali (brašna, orahe, sodu bikarbonu i začine). Prvo mešati lopaticom ili varjačom a onda nastaviti rukom i dobićete testo koje će biti pomalo lepljivo. Posuti ga brašnom sa svih strana, obložiti ga streč folijom ili ga staviti u kesu za zamrzavanje i rastanjiti pa ostaviti u frižideru na najmanje dva sata a može i da prenoći.

Nakon tog vremena, izvaditi testo na sobnu temperaturu da blago omekša i bude zgodnije za rad. Podlogu posuti brašnom, testo razvući oklagijom i ako se lepi i njega blago posuti brašnom pa modlicama vaditi keksiće. Ređati ih na pleh obložen pek-papirom i peći na 180 stepeni, maksimalno 10 minuta. Najbolje je da proveravate kako ne bi zagoreli što se i meni par puta desilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari