Rano proleće, idealno vreme za pire od livadskog zelja 1Foto: Ana Milošević/Danas

Dok sve poskupljuje, ljudi u gradu zaboravljaju da livadsko zlatiborsko zelje nema cenu, ali zato ima veliku nutritivnu vrednost, kaže za Danas užička domaćica, koja deo svog godišnjeg odmora obavezno koristi na Zlatiboru, u toku proleća.

Zelje se može i uzgajati, ali divlje, livadsko, u kombinaciji sa mladom koprivom ovoj domaćici je draže, jer, kako kaže, nekada ga je brala šetajući se livadama daleko od zagađenih zona, zajedno sa majkom.

– Koliko god da naberemo, toliko se i pojede. Tada nisam znala, a nije mi ni bilo važno, ali sada znam da smo tako učinili dobro za svoju krvnu sliku, priča i ističe da je tek kasnije saznala da je obrok čiji recept preporučuje, odličan antioksidans. Kad želim da „očistim“ organizam, onda koristim jednostavniji recept, a ako želimo da se fino najedemo, onda zeleniš obogatimo mlekom, kajmakom, jajima, pavlakom, onim što u tom trenutku imam u frižideru, savetuje ova domaćica i ističe da gurmanski dodaci ovom jelu nipošto ne smanjuju njegov dobar uticaj na zdravlje, jer sve što je višak, „rešava se malo dužom šetnjom, tokom koje se, ponovo bere zelje“.

– Pola glavice ili manja glavica crnog luka, kao i beli luk, ako volite, malo se proprže na ulju ili masti. U to se dodaje prokuvano i iseckano zelje. Ako želite, zdravo je dodati i mladu koprivu, napominje iskusna domaćica.

Kada se sve „ukrčka“ u zavisnosti od količine zelja, u njega se dodaje jedno ili dva jajeta i sve se dobro umeša.

Ukus zlatiborskog divljeg zelja, ovoga puta je obogatila mlekom i punom kašikom kajmaka, uz napomenu da je „pristojna“ zamena za njega punomasna pavlaka ili meki sir.

Začine svako dodaje po svom ukusu, pa se u pire od zelja može dodati samo so ili mešavina začina, ali i crni ili beli biber.

Ako cilj nije detoksikacija, Zlatiborci uz ovaj obrok rado serviraju i domaće pogačice i sitno sečenu pršutu.posle koje se pije dosta vode, što je zdravo. Kako je naša sagovornica savetovala, sve ostalo rešava se „malo dužom šetnjom“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.