Recept nedelje: Rustični kolač sa jabukama 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Jabuke, vanila, cimet – ukus koji obećava.

Sastojci:

  • 6 većih jabuka
  • 1 kesica  vanilin šećera
  • cimet po ukusu

Sastojci za testo:

  • 125 g maslaca
  • 125 g šećera u prahu
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 250 g mekog brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1 jaje
  • 1 dl mleka
Recept nedelje: Rustični kolač sa jabukama 2
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Za završnicu:

  • džem po potrebi
  • mleveni orasi po potrebi

Priprema:

Uključite rernu na 200 stepeni.

Jabuke oljuštite, isecite na četvrtine i očistite od semenki.

Recept nedelje: Rustični kolač sa jabukama 3
Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Pleh okvirnih dimenzija 20*30 obložite papirom za pečenje, poređajte jabuke, pospite ih vanilin šećerom i cimetom i pecite u zagrejanoj rerni oko 15 minuta.

Dok se jabuke peku, pripremite testo – umutite maslac i šećer u prahu, pa dodajte sve ostale sastojke.

Sjedinite sve sastojke mešanjem ili mikserom, nastavcima za testo.

Testo premažite preko pečenih jabuka, smanjite rernu na 170 stepeni i pecite oko 30 minuta.

Kada se kolač prohladi, okrenite ga na tacnu, prevrnite – ono što je bilo dole, sada je gore. Premažite džemom (u mom slučaju od kajsija) i pospite mlevenim orasima.

Napomene:

Za ovu količinu će vam biti dovoljna manja teglica džema i oko 100 g mlevenih oraha.

U testo sam dodala i mahlep začin koji ima baš divnu i posebnu aromu, pa ukoliko imate mogučnost da ga nabavite, savetujem da ga probate.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.