Sardine kao koristan izvor proteina (RECEPT) 1Foto: M.P. / Danas

Sardine su koristan izbor proteina, ali i vitamina B2, zatim B12, sadrže minerale poput fosfora, kalijuma i kalcijuma, uključujući gvožđe i selen.

I male porcije sardine mogu da obezbede dovoljno omega 3 masnih kisleina, a dobar su izvor vitamina D.

Sardine se prvi put pominju u jednom spisu Aristotela a njihov naziv vezuje se za ostrvo Sardiniju.

Smatra se da su sardine sve male ribe iz porodice haringi, prema nekim kvalifikacijama treba da su manje od 15 santimetara dok po drugima u tu kategoriju spada 21 vrsta sitne ribe.

Kako god, sardine iz okeana su znatno veće i ako se zadesite u Portugalu možete probati preukusne sardin’e pečene na žaru, koje su potrugalski specijalitet.

U Kaškaišiu, gde sam imala prilike da ih probam, kada vam posluže porciju koje zauzmu ceo tanjir, možete čuti i ovo: “Ono u čemu smo mi dobri su ugostiteljstvo, prirodne lepote i sardine”.

U ovog zemlji se godišnje po stanovniku pojede 5,5 kilograma sardina, toliko ih vole i uživaju u njima.

A kad već nismo u prilici da nabavimo velike sardine, na tržištu kod nas bar ima onih manjih, jadranskih.

Potrebno vam je pakovanje sardina, koje operete, obrišete ubrusom i malo pobrašnjavite i posolite.

Peći u vrelom ulju u dubljoj posudi, šerpi ili dubokom tiganju, oko pet minuta. Treba da budu hrskave i zlatno-žute.

Poređati sardine na paprini ubrus da se ocede i tako tople posoliti po ukusu i odmah konzumirati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari