Tanja Leković: Kuhinja zaposlene žene 1

Tanja Leković je – kako kaže – kuvarica, pisac, fotograf, dobavljač, perač posuđa, moler i stolar bloga Kuhinja zaposlene žene.

Rođena je u Beogradu. Majka je sada već odraslog sina. Zaljubljenik je u kuvanje, pisanu reč i lepu fotografiju.

Po obrazovanju je ekonomista, a u „stvarnom životu“ menadžer grupe brendova u firmi koja je naš najveći ovlašćeni distributer poznate svetske kozmetike.

Blog koji je počela da piše 2011. godine, nedavno je proslavio 10. rođendan.

– Iz nekog razloga sam bila mislila da je postojanje bloga jedini način da se prate drugi blogovi na kojima su se delili recepti ili pisali neki drugi tekstovi, jer to je bio period pre ekspanzije društvenih mreža i instant sadržaja, objašnjava nam svoje početke.

Kreiranje bloga joj je poslužilo da skrene misli dok se borila sa jednim neprijatnim razdobljem u svom životu a kada su neprijatnosti prošle, strast za kuvanjem i blogovanjem je ostala i ne planira skoro da utihne.

Recepte koje deli sa svojim pratiocima su oni koje inače i sprema u svojoj kuhinji – svakodnevna ishrana prilagođena savremenom načinu života u užurbanom gradu.

– Što se recepata tiče, veliki deo je iz sveske moje mame, neki su bakini recepti, neki su oni koje sam dobijala od drugarica, komšinica, kuma, koleginica…Ima dosta i onih koje pronađem na internetu, zaintrigiraju me, pa ih onda uobličim prema svom ukusu i takve ih prezentujem, uz obaveznu napomenu odakle su preuzeti ili adaptirani. Na kraju, ima veliki broj onih do kojih sam došla sasvim slučajno, po onoj – a šta bih dobila kada bih probala i ovako?

Objasnila nam je koliko vremena, truda i ljubavi ulaže u ceo kreativni proces od ideje, preko razrade do prezentacije:

– Kada je potrebno da postavim svoje mere ili pravim recept za koji sam od mame, na primer, dobila samo skup sastojaka i postupaka sa okvirnim merama, onda je proces takav da pre svega spremim svesku i olovku, lenjir, tajmer i vagicu i onda zapisujem svaku namirnicu koju stavljam, merim posude, vreme kuvanja ili pečenja. Neretko i slikam postupak, što donekle usporava rad.

Potom namešta postavku i podlogu za slikanje na svom trpezarijskom stolu, dodaje dodatna svetla ukoliko je potrebno, stative, aparate… Inače, sve ovo najčešće radi vikendom ili slobodnim danima, jer za fotografiju pre svega koristi prirodno svetlo.

Zatim sledi aranžiranje gotovog jela, postavka tanjirića, daščica… Nakon fotografisanja sledi obrada fotografija, pa pisanje teksta za blog, recepta i unošenje slika.

– Ponekad se sve desi u jednom danu, a nekada završim ceo proces i onda se danima nakanjujem da napišem novu objavu, pojašnjava nam.

Dešava joj se ponekad i da odradi sve pobrojano ali da joj se krajnji rezultat ne svidi, pa odustane od objave. Sve je to deo procesa.

Otkriva nam da kada je pokrenula blog Kuhinja zaposlene žene, u početku je to radila skoro pa tajno, pisala je tekstove pod pseudonimom.

– Kada sam polako počinjala da saopštavam porodici, prijateljima i kolegama da ja pišem tamo neki blog, to sam radila nekako ispod glasa. Nikada nijednu lošu reakciju nisam doživela, već naprotiv: nailazila sam na oduševljenje što će konačno moje recepte imati lako dostupne, te da neće morati da mi kopiraju sveske ili da me zovu da im diktiram recept. Svi su oni moji najverniji čitaoci, pratioci i navijači, kao i promoteri – hvale me na sav glas i diktiraju adresu bloga.

Kao glavnu prednost food bloga u Srbiji vidi to što mi imamo tradiciju domaćeg kuvanja i što je ovo podneblje gde su se ukrštali uticaji različitih kultura (i osvajača), pa su se odomaćile i doboš torta i tiramisu, ali i baklave, urmašice i tulumbe. Nove generacije su donele razne čizkejkove, tartove, musove i slično, tako da blogerima inspiracije nikada ne može da zafali.

Mana food blogovanja u našoj zemlji je, po njenom mišljenju, što je to još uvek prilično neisplativo zanimanje. Postoje blogeri koji mogu i koji žive od blogovanja, ali je njih jako mali broj.

KOLAČ SA JOGURTOM I MALINAMA

KORA:

* 130g brašna

* 1/2 kašičice praška za pecivo

* 100 g ovsenih pahuljica

* 130 g smeđeg šećera

* prstohvat soli

* 125 g putera

* narendana limunova kora

* 1 kašičica vanila ekstrakta ili vanilin šećer

Tanja Leković: Kuhinja zaposlene žene 2

FIL:

* 1/2 kg grčkog jogurta

* 2 kašike šećera

* 2 kašike gustina

* 300-400 g malina

Izmešati brašno, prašak za pecivo, ovsene pahuljice, smeđi šećer, so, limunovu koru i vanilu, pa dodati puter seckan na kockice. Puter se utisne ili viljuškom ili mikserom, na najvećoj brzini, kako bi se formirale grudvice.

Odvojiti jednu šolju smese sa strane.

Pleh dimenzija 20x20cm ili sličan postaviti papirom za pečenje. Izručiti smesu u pleh (bez one odvojene šolje), pa je utisnuti u dno pleha (najbolje dnom ravne čaše), kako bi se formirala ravna površina.

Izmešati jogurt, šećer i gustin – da se dobije glatka smesa. Izručiti preko pripremljene kore.

Preko smese od jogurta ravnomerno posuti maline.

Preko malina posuti onu šolju odvojene smese od kore.

Peći u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40-45 minuta.

Ispečen kolač ostaviti da se prohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga ga staviti u frižider min. dva sata pre sečenja.

DOMAĆE NJOKE

* 1/2kg oguljenog belog krompira

* 120-150 g brašna, plus za radnu površinu

* 1 žumance

* prstohvat soli

Tanja Leković: Kuhinja zaposlene žene 3

Krompir iseći na krupnije komade i kuvati ih u malo posoljenoj vodi.

Skuvani krompir ispasirati, pa mu dodati prstohvat soli, jedno žumance i postepeno dodavati brašno, sve vreme ga mešajući i meseći. Čim se formira testo, prestati da dodavanjem brašna (meni je bilo potrebno 120 g, možda će nekome i manje).

Formirano testo podeliti na četiri dela, pa svaki deo razvaljati u pantljiku debljine oko 1,5 cm, dlanovima rolajući o radnu površinu (može se posuti sa malo brašna).

Dobijene pantljike iseći na njoke dužine oko 2 cm. Svaku njoku po želji pritisnuti o rebrastu površinu ili o viljušku ili ostaviti glatkima.

Dobijene njoke se mogu zamrznuti ili se odmah kuvaju: spuštati ih u dosta provrele vode i vaditi ih rešetkastom kašikom čim isplivaju. Poslužiti ih u omiljeni sos ili jelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari