Vege recept: Alo gobi kari na nov način 1Foto: Vege zajednica

Neke od namirnica koje treba uvek imati pri ruci su karfiol i brokoli. Sveži, zamrznuti, u kom bilo obliku. Zbog njihovih svojstava preporučuju se za upotrebu kod različitih bolesti digestivnog trakta.

Čak i nakon kuvanja brzo obnavljaju nedostatak vitamina C.

Cvetovi imaju vlakna koja se lako vare i ne izazivaju iritaciju želuca. Još jedna velika prednost je prisustvo značajne količine vitamina K, koji je poznat po svom protivupalnom dejstvu.

Brokoli i karfiol održavanju dovoljne količine gvožđa u organizmu i tako sprečavaju nastanak anemije.

Cvetovi se odvajaju jedan od drugog i mogu se konzumirati sirovi ili kuvani.

Karfiol je povrće koje se daje bebama kada tek počinju da jedu. Sprečava zatvor i povećanu proizvodnju gasova. Hrani telo deteta važnim mineralima i gotovo nikada ne izaziva neželjene efekte.

Samo 100 grama karfiola donosi 14% (57 mcg) naše dnevne potrebe za folnom kiselinom i 77% (46,4 mg) dnevne potrebe za vitaminom C.

Iako najjednostavnija varijanta pripreme na pari ili grilovanja u tiganju predstavlja uvek dobru opciju, evo indijske verzije pripreme ili, bolje reći, domaće verzije pripreme jednog indijskog jela.

Sastojci:

  • 400 g žutog krompira
  • 400 g karfiola ili brokolija (ili njihov miks), sveži ili smrznuti- 1⁄2 glavice crnog luka (mladi luk ili praziluk su takođe opcije)
  • 100 ml kokosovog mleka ili posne pavlake za kuvanje
  • vode da prekrije krompir i karfiol
  • pzačini: 1 1⁄2 kašičica soli, 1 kašičica karija, po prstohvat kumina, kurkume, dimljene paprike, bibera i svežeg peršuna

Priprema je u suštini veoma jednostavna. Potrebno je najpre propržiti iseckan luk na malo ulja i dodati isečen krompir i karfiol.

Dodati začine i vodu i ostaviti da se kuva 20-ak min. pa proveriti da li je krompir gotov. Neutralnu pavlaku dodati na kraju i skloniti sa šporeta. Nakon 10 min. promešati i servirati.

 

Vege zajednica je udruženje mladih ljudi koji aktivno i vredno rade kako bi ovaj svet postao bolje mesto za sve životinje.Trudimo se da nam akcije budu što raznovrsnije, sprovodimo ulične akcije i radne akcije u azilima po Srbiji, aktivni smo na društvenim mrežama, svakog meseca radimo na novom broju Vege biltena (koji je sjajan newsletter/časopis, takođe, potpuno besplatan, pa ne propustite da se prijavite slanjem svoje email adrese na [email protected]), prevodimo zanimljive članke i knjige, vodimo kampanju Slomimo kaveze, u okviru koje se borimo za koke nosilje u industriji jaja – svašta nešto, a sve radi konačnog oslobođenja životinja.Borimo se za svet u kojem će se životinje posmatrati kao svesna i osećajna bića kakva i jesu, gde će se poštovati i vrednovati kao ravnopravni stanovnici ove planete. Ukratko, spasavamo svet dok se dobro zabavljamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari