Vege recept: Kolač sa smokvama, bademima i sirupom od zove 1Foto: Tijana Zdravković

Ovaj kolač se veoma lako pravi ali ima ukus i izgled kolača iz poslastičarnice.

Recept je jednostavan i nije vam potrebna čak ni kuhinjska vaga. Za merenje sastojaka koristite šolju zapremine 300ml. Kolač možete ispeći i dan ranije pa ga dekorisati pred serviranje.

 Za kolač:

  •  1 šolja biljnog mleka
  • 1 kašika sirćeta
  • 1 ½ šolja brašna
  • 2/3 šolje šećera
  • 1/3 šolje sirupa od zove
  • kašičica praška za pecivo
  • kašičica sode bikarbone
  • ½ kašičice soli
  • ⅓ šolje otopljenog margarina
  • sok jednog limuna
  • kora jednog limuna
  • kašičica vanilla ekstrakta ili kesica vanilin šećera
  • 100g samlevenih pečenih badema
  • pola kašičice muskatnog oraščića
  • 200g smokvi
Vege recept: Kolač sa smokvama, bademima i sirupom od zove 2
Foto: Tijana Zdravković

Za dekoraciju:

  •  200ml biljne slatke pavlake
  • 100g smokvi
  • 20g iseckanih badema
  • 3 kašike sirupa od zove

Zagrejte rernu na 200C. U duboku činiju dodajte sve suve sastojke za kolač i bademe i promešajte pa dodajte otopljeni margarin, limunov sok, koru limuna, mleko i sirće.

Mikserom lagano umutite smesu.

Vege recept: Kolač sa smokvama, bademima i sirupom od zove 3
Foto: Tijana Zdravković

Podmažite formu za pečenje i ulijte smesu za kolač.

Preko kolača ređajte kolutove smokvi.

Pecite kolač 45 minuta.

Kada je kolač ispečen, ostavite ga da se potpuno ohladi. Viljuškom probušite rupice na kolaču pa ga prelijte sirupom od zove.

Ostavite kolač na jedno pola sata u frižider da sirup upije. Za to vreme umutite pavlaku u šlag i isecite smokve na kriške ili po želji.

Kolač premažite šlagom, zatim ukrasite smokvama, iseckanim bademima i pred serviranje prelijte preostalim sirupom od zove.

Tijana Zdravković je veliki ljubitelj životinja i a hobi joj je kuvanje. Njena jela možete pronaći na njenom instagram nalogu @miu_its_me.

Većina ljudi kada pomisli na veganstvo, u glavi ima sliku salate i dosadne, bezlične kuhinje, međutim to nikako ne mora da bude slučaj. Uz malo mašte, veganska hrana može biti i ukusna i zdrava. Ja sam veliki gurman i zaista uživam u hrani, zanimljivim aromama, ukusima i bojama. Najčešće sama pažljivo biram kvalitetne sezonske sastojke na pijaci i od njih pravim raj za sva čula, poručila je Tijana.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.