Zašto se kaže da je neko "u svakoj čorbi mirođija"? 1mirođija

Mirođija je jedna od prvih biljki koja u baštama nikne u proleće. Kad nikne. Jer, kažu iskusni povrtari, mirođija je jedna svojeglava biljka. Kad hoće nikne, kad neće, neće, i ne postoji magija pomoću koje bi se ova začinska aromatična biljka naterala na nicanje.

Mirođija je nekad bila stanovnik svake bašte a danas se kupuje na pijaci i košta, u odnosu na gramažu, pravo bogatstvo. Jedna vezica teško može da se kupi za manje od 50 dinara. Mirođija je postala vojvođanski šafran.

To nije čudno. Jer, u svakoj čorbi – mirođija.

Vojvođanska kuhinja ne može da se zamisli bez mirođije. Za početak, jedan od sosova na tradicionalnoj nedeljnoj trpezi je sos od mirođije.

Sarmice od zelja, kuvaju su baš u sosu od mirođije.

Pileća ili teleća bela čorba nezamisliva je bez mirođije.

Jedva da se neki cušpajz može zamisliti bez mirođije. Redom, cušpajz od mladog graška, boranije, šargarepe nemoguć je bez mirođije.

Jedan od najomiljenijih prolećnih cušpajza je onaj od tikvica. Istina, sada tikvica ima u toku cele godine ali najbolji je kad tikvice dospeju u bašti.

Recept izgleda ovako.

Tikvicu srednje veličine oljuštiti, izvaditi joj sredinu, seme, i izrendati na trenici. Preliti je sa malo sirćeta, da pusti vodu ali i da ne omekša i ostaviti da odstoji pola sata.

Na ulju prodinstati glavicu crnog i čen belog luka, mirođiju i peršunov list. Tikvicu ocediti, posoliti, prodinstati malo i nju. Dodati malo brašna, aleve paprike, naliti vode tek da ogrezne i još malo kuvati. Kašiku kisele pavlake umutiti sa jednim jajetom, malo jogurta i time začiniti cušpajz.

Ovaj cušpajz najbolje se slaže sa pohovanom mladom piletinom i salatom od krastavaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari