Foto: Vesna Laćarak

Najčešći dodatak je pomorandža, jabuka i limunov sok. U sangriju možete staviti i drugo voće poput smokve, trešnje, jagode, breskve, kajsije, lubenice, kivija, borovnica i malina.

Ukus će svakako pojačati i obogatiti čašica vodke, ruma, džina ili neke voćne rakije, sa obaveznim sokom od isceđene pomorandže ili limuna. Idealna kombinacija za letnja druženja, kada imate neki povod za proslavu.

Bela sangrija

Sastojci: 

  • 2 zelene jabuke
  • 1 breskva
  • belo  grožđe (grozd)
  • 1 pomorandža
  • 4 limuna
  • boca belog vina
  • 200g šećera
  • čašica likera ili rakije od breskve

Način pripreme:

Na sitnije kockice naseći jabuke i breskvu, bobice grožđa iseći na pola, 3 limuna iscediti, ostalo ostavite za ukrašavanje. U posudu sipajte sok od limuna, šećer,  belo vino i čašicu likera, dodajte naseckano voće. Sve to dobro promešati dok se šećer ne otopi i staviti u frižider da se hladi nekoliko sati, kako bi voće otpustilo svoju aromu,

Poslužite sangriju dobro ohlađenu, ukrasite listićima nane i komadićima pomorandže i limuna. Prema želji, sangriji možete dodati rum ili votku, pa čak i šampanjac.Ukoliko nemate vremena da sangrija stoji nekoliko sati u frižideru obilato dodajte kockice leda.

Crvena sangrija

Sastojci:

  • boca crvenog vina
  • 2 dl soka od limuna i pomarandže
  • šećer
  • kriške pomorandže i crvene jabuke
  • šaka bobičastog voća

Sve sastojke pomešajte, rashladite i poslužite.

NAPOMENA: Osnovni sastojci voćnog vina su:vino, naseckano voće, limunov sok, liker i šećer, a svako prema sopstvenim željama može napraviti kombinaciju koja mu najviše odgovara.

Uživajte!