Šest prirodnih lekova za mamurluk 1Foto: Freeimages/Jan Schone

Ako preterate u novogodišnjoj noći i treba da se brzo ‘dovete u red’ na raspolaganju imate i šest prirodnih sredstava protiv mamurluka, piše britanski list Independent, a prenosi HRT.

Iako ne postoji savršeni lek za mamurluk majka priroda nudi nam neka rešenja za ublažavanje patnji nakon noći preterivanja, kažu stručnjaci, a među njima su i đumbir, uravnoteženi doručak, san i voda.

1. Đumbir

Đumbir se odavno koristi u kineskoj medicini kao lek protiv mučnina a njegovu medicinsku vrednost potvrdilo je 2016. i naučno istraživanje. Kašičica čaja od đumbira uz doručak jeftin je način da se postigne dvostruki učinak – nadoknadi izgubljena tečnost i umiri želudac.

Nutricionista Rob Hobson savetuje da se u vruću vodu stave dve kašičice đumbirova praha, pola soka od limuna i dve kašičice meda te pričeka par minuta pre konzumiranja.

2. Uravnoteženi doručak

Iako mnogima nakon noći s previše pića nije do jela stručnjaci ističu da je doručak, nakon što je alkohol poremetio nivo šećera u krvi, ključan i to ‘lagani’ bez pržene i teške hrane poput voća i žitarica.

Banane i avokado koji sadrže kalijum dobrodošli su jer gubitak elektrolita prati prekomerno konzumiranje alkohola, kaže nutricionistkinja Rhiannon Lambert.

3. Opuncija

Fotogenični kaktus s crvenim plodovima takođe je rešenje jer su istraživanja pokazala da njegov ekstrakt ima impresivni učinak kod mamurluka jer smanjuje mučnine, glavobolje i osećaj zanošenja.

4. Ekstrakt artičoke

Taj nadomeštaj stimuliše proizvodnju žuči i može ublažiti osećaj naduvanosti i druge probavne smetnje, kaže Hobson.

5. Voda

Čak i umereno konzumiranje alkohola vodi u dehidraciju što, pak, izaziva glavobolju, smanjenje energije, nemoć.

Nakon buđenja treba odmah posegnuti za čašom vode, a trebalo bi popiti čašu vode i pre spavanja, kaže Lambert.

Šest prirodnih lekova za mamurluk 2
Foto: Pixabay/Mbragion

6. San
Za san nema zamene pa probajte odremati u pauzi posla, ali nemojte zaboraviti uključiti alarm.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.