Sigurnost i osvetljenje vašeg doma doprinose uređenju prostora 1Foto: Promo

Sigurnost vaše porodice i svega onoga što je vredno u vašem domu, u velikoj meri zavisi od ulaznih vrata.

Sigurnosna vrata su sinonim za vašu bezbednost, jer su za nas vremena kada smo mogli, bez ikakvih problema, ostaviti otključana vrata od kuće i otići, a da se pritom ne bojimo da će nas pokrasti.

Zato se danas, sve više ljudi, odlučuju za ugradnju sigurnosnih vrata. Ona nude mnogo prednosti u odnosu na standardna vrata, kako po pitanju bezbednosti, tako i po pitanju funkcionalnosti. Najveća prednost im je odlična zaštita protiv provalnika jer, sigurnosna vrata se prave od kaljenog čelika i gotovo ih je nemoguće provaliti. Zaključavanje se vrši višestrukim šipkama, koje ulaze duboko u zid.

Danas je na tržištu mnogo modela i zato ne treba žuriti sa odabirom, jer je to deo eksterijera koji se kupuje jednom do dva puta, tokom trajanja stambenog objekta. I dok je kod odabira vrata bitna funkcionalnost, dobro je da enterijer bude oku ugodan.

KAKO IZABRATI RASVETU U ENTERIJERU?

Bez dobre i funkcionalne rasvete, nema ni dobrog enterijera, pa je to jedno od osnovnih načela, koje valja slediti pri uređenju svakog prostora u domu. Kod spomena rasvete, možda vam prvo pada na pamet, odabir rasvetnih tela koji dolazi na kraju. Međutim, o njoj treba razmišljati odmah na početku, kako bi se instalicije za rasvetu na vreme isplanirale.

Dnevna soba je centralno mesto društvenog života jedne porodice, te je dobro tu kombinovati razne vrste rasvetnih tela, kako bi se mogla kontrolisati osvetljenost.

U kuhinji je najbitnija radna rasveta, koja se postavlja ispod gornjih elemenata kuhinje. Može biti integrisana u pod elemenata, može biti kao led traka, a može ići na svaki element pojedinačno. Bitno je da je dovoljne jačine, da bi svi kuhinjski poslovi mogli da se obavljaju bez ikakvih smetnji. Tu se prvenstveno misli na korišćenje sudopere i radne površine.

Često je sudopera potrebna i u gluvo doba noći, ako su vam dragi gosti ostali duboko u noć – put do sudopere vam je osvetljen. A vaši najmlađi vas neće buditi zbog straha od mraka, za čašu vode.

Trpezarija je kruna vašeg stana i tu se i dalje najčešće koristi neko viseće rasvetno telo. Često se tu odlučimo za neki lep i graciozan dizajnerski komad, a ostale prostorije možemo prilagoditi upravo njemu.

PLAFONJERE KAO DETALJ UREĐENJA PROSTORA

Plafonjerska rasveta je najčešće namenjena za pomoćne prostorije poput hodnika, mada se može koristiti u svim drugim prostorijama enterijera i eksterijera.

Jedan od izuzetno modernog načina kojim se može oplemeniti i osvetliti prostor, jeste postavljanje led plafonjera. Ova rasvetna tela se tradicionalno postavljaju u hodnicima, predsobljima, kupatilima, kuhinjama, garderoberima i tehničkim prostorijama. Praktične su, jer se priljubljuju uz plafon ili zid. Glavne karakteristike su im jednostavnost pri održavanju, nisu upadljive i mogu se jednostavno uklopiti u svaki enterijer. Oblici i boje su im raznovrsne, čime se mogu prilagoditi svakom komadu nameštaja.

Savremene led plafonjere su značajno promenile svoj dizajn, u odnosu na tradicionalne, prilagođavajući se sve većim stilskim prohtevima u pogledu opremanja prostora. Naročito je vidljiv pomak u dizajniranju, u popularnom industrijskom, ali i u ostalim stilovima, koji se danas preferiraju. Zbog toga se danas ugrađuju i u eksterijer, pa su led plafonjere napravljene da budu otporne i na atmosferske uticaje.

Led plafonjere imaju važno dekorativno svojstvo, a lično od vas zavisi, da li ćete postaviti one od manjih ili većih dimenzija. Ukrasne ili maštovite plafonjere su najčešće u dečijim sobama. Najbolja su opcija za uske hodnike, jer ne zauzimaju mesto, dok led plafonjere sa bluetooth zvučnikom oplemenjuju vaš ambijent, predstavljajući ga prostranim, čistim i gostoljubivim.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.