Somot torta Ili Choco Velvet cake, je naš predlog za vašu proslavu Vaskrsa.
Sastojci za biskvit:
3 veća jajeta;
100 g šećera;
100 g brašna;
15 kakaoa;
1/4 kašičice praška za pecivo;
40 ml ulja;
40 ml mleka;
1 kašičica ruma.
Sastojci za fil:
100 g čokolade;
2 dl slatke pavlake.
Za premazivanje kora:
1/2 teglice marmelade od jagoda;
2-3 kašike vode;
1 kašičica ruma.
Priprema biskvita:
Umutite penasto belanca, dodajte polovinu navedene količine šećera. Sada isto tako umutite žumanca, pa doajte mleko i ulje. Sjedinite sve suve sastojke i umutite ih sa žumancima. Na kraju dodajte belanca i lagano ih umešajte. Biskvit pecite na 150 stepeni oko pola sata.
(S obzirom da je ovo mala mera, koristila sam šerpicu prečnika 14 cm.)
Priprema ganaša:
Dok se biskvit peče. pripremite fil – izlomljenu čokoaldu stavite u šerpicu i sipajte 1 dl slatke pavlake.
Topite na niskoj temperaturi uz neprekidno mešanje. Kako se čokolada topi, postepeno dodajte ostatak pavlake. Kada se sve lepo sjedini, sklonite sa ringle i ostavite da se ohladi. Ohlađen krem umutite mikserom.
Marmeladu sjedinite sa vodom i kratko prokuvajte. Zatim dodajte rum. Prohlađen biskvit isecite na tri dela i svaki deo premažite mlakom marmeladom. Nafilujte tortu i dekorišite je po želji. (Premazala sam je marmeladom i posula gorkim kakaom.)
Ovako pripremljen biskvit se ne mrvi i ima sunđerastu teksturu. Samim tim ga treba dobro natopiti mlekom, sokom, šerbetom… Za razliku od većine drugih, ova torta se može služiti ubrzo nakon pripreme. Ukoliko se budete odlučili za puding fil, torta će ipak morati da odstoji malo duže pre posluživanja.
Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.
Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.