Šta avokado čini jednom od najzdravijih voćki na svetu? 1Foto: Pixabay/coyot

Avokado je veoma retko voće koje se dobija od drveta avokada, a poznato je po svojoj izuzetno bogatoj nutritivnoj vrednosti i sastavni je deo mnogih jela upravo zbog svog prijatnog ukusa i bogate teksture.

Pored toga postoje i mnoge druge prednosti konzumacije ovog voća zbog kojih se upravo i preporučuje kao što su blagotvorno dejstvo na oči, pogodnosti za rad srca kao i kod prevencije pojave raka.

Pored toga avokado je voće bogato vlaknima koja su korisna jer pomažu u gubljenju kilograma kao i kod redukovanja nivoa šećera u krvi.

Avokado je veoma hranljiv i u sebi sadrži široki spektar nutrijenata, među kojima je mnogo vitamina i minerala.

Samo 100g avokada sadrži: 160 kalorija, devet grama ugljenih hidrata, 14 grama masti, dva grama belančevina i 73 grama vode.

Količina proteina u avokadu je mala, ali ono što je pozitivno za proteine iz avokada jeste da sadrže 18 aminokiselina što esencijalnih što neesencijalnih.

Preporuka je da avokado konzumirate, prvenstveno zbog pogodnosti koje ima za vaš organizam, ali i jer se lako kombinuje i uklapa sa drugim namirnicama, dajući fantastičan ukus.

Na primer, možete ga jesti za doručak iseckanog na kriške uz tostiran hleb i kuvana jaja.

Možete ga dodati i u potaž od spanaća ili bundeve, ali ga možete dodati i humus smesi koja se pravi od leblebija, humusa i maslinovog ulja – avokado će doprineti dodatnoj kremastoj strukturi namaza.

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari