Foto: Pixabay / ilyessuti

Znate da mačija hrana nutricionistički zadovoljava njene potrebe, a opet, kako da joj ne date i zadnji zalogaj iz vašeg tanjira kad vas tako čežnjivo gleda dok jedete? Bitno je da znate šta od hrane koju mi jedemo ona sme da konzumira, a šta ne, prenosi Petface.net.

OVU HRANU VAŠE MACE SMEJU DA JEDU:

Meso

Mačke su jednostavno mesožderi. Moraju svakodnevno dobijati proteine iz mesa za jako srce, dobar vid i zdrav reproduktivni sistem.

Kuvana govedina, piletina ili ćuretina je odličan izbor za vašu macu. Sirovo ili pokvareno meso može učiniti da se mačka razboli, stoga strogo izbegavajte da joj ga dajete.

Integralne žitarice

Ovsena kaša sadrži puno proteina i lako ju je napraviti. Mnoge mačke vole i kukuruzni kačamak/palentu, čak i grubo mleveni kukuruz, jer ima dobru teksturu za njih.

Možete probati da im date i braon pirinač, ječam i pšenične bobice, ali možda ćete prvo morati da ih ispasirate. Mačke imaju tendenciju da vole manja zrna poput prosa i kuskusa. Samo se uverite su dobro kuvana tako da maca može u potpunosti može da ih savlada.

Riba

Ribe imaju puno omega-3 masnih kiselina, koje doprinose bistrom vidu vaše mačke, takođe i pomažu kod artritisa, oboljenja bubrega i srčanih poremećaja.

Konzervirana ili kuvana riba je takođe u redu. Ali ne delite svoj suši sa macom- sirova riba nije dobra za nju, jer može izazvati mnoge digestivne probleme.

Jaja

Jaja su još jedan super izvor proteina za vašu macu. Ali, uverite se da su dobro kuvana. Kao i sirovo meso i riba, takođe i sirova jaja mogu naštetiti vašoj mački. Kada govorimo o trovanju sirovim jajima, najčešće se misli na salmonelozu.

Iako salmoneloza nije tako česta pojava kod mačaka, ona se pojavljuje i stoga se ne sme potceniti. Ova bakterija se može uništiti visokom temperaturom, tj. kuvanjem jaja.

Povrće

Ne vole sve mačke povrće, a još manje voće. Ali oni su bogati izvor vitamina, i sadrže potrebna vlakna i vodu, i tako pomažu u varenju hrane. Probajte da date mački svež krastavac, bareni brokoli ili šargarepu. Izbegavajte samo da joj dajete crni ili beli luk.

Sir

Sir je užitak za macu, sadrži proteine u visokoj meri, što je u redu za vašu macu, ali u manjim količinama. Ali protein u siru je manje “potpun” za macu od proteina u mesu, ribama i jajima. Takođe, ni kod mačaka se ne preporučuje preterivanje u mlečnim proizvodima.

KOJU HRANU MAČKE NE BI TREBALO DA JEDU

Izbegavajte da delite ovu hranu sa macom, jer može biti toksična za nju:

  • Čokolada
  • Grožđe i suvo grožđe
  • Crni i beli luk
  • Makadamski oraščić
  • Testo za hleb
  • Alkohol
  • Ksilitol, veštački zaslađivač koji se nalazi u nekim vrstama bombona i žvakaćim gumama bez šećera

Stara izreka kaže: ”Radoznalost je ubila mačku”, pa tako i vi ne dozvolite da vaša maca slučajno nađe i pojede hranu koja bi mogla da joj našteti.

Takođe, razgovarajte s veterinarom o tome šta i koliko često treba dodati njenoj ishrani.

Prekomerno hranjenje može dovesti do prekomerne težine i zdravstvenih problema vaše mačke.

Povezani tekstovi