Studija: Svemirski otpad se može videti i danju 1Foto: Pixabay/Geralt

Naučnici su otkrili način otkrivanja pri dnevnom svetlu svemirskog otpada koji je opasnost za aktivne satelite, što bi moglo olakšati nadzor, pokazalo je istraživanje objavljeno u utorak u časopisu „Nature Communications“.

Skoro 9.000 satelita postavljeno je u orbitu oko Zemlje od 1957. godine, a oko 23.000 predmeta većih od 10 santimetara, po američkim vojnim podacima, kruži oko Zemlje brzinom većom od 20.000 kilometara na sat. Pri toj brzini, svaki sudar s njima, iako su mali, može uništiti satelit i stvoriti još više otpada.

Te krhotine potiču posebno od komada raketa koje nose satelite u orbitu, a potiči i iz dva posebna događaja: 2007. kada je Kina projektilom namerno uništila jedan svoj satelit, i od sudara ruskog vojnog i komunikacionog satelita 2009. godine.

Problem se pogoršava jer je u poslednje vreme sve više lansiranja čitavih „rojeva“ od po nekoliko desetina sasvim malih satelita za telekomunikacije.

Sa optičkih posmatračkih stanica na Zemlji moguće je otpad u svemiru otkriti laserskom telemetrijom. Ali, ta tehnika radi samo nekoliko sati u sumrak, kada je stanica za otkrivanje na Zemlji u tami, a otpad i dalje osvetljen Suncem.

Tim istraživača u Austriji saopštio je da je uspeo da produži to vreme kombinacijom teleskopa, detektora i filtera kako bi povećali kontrast između objekata i neba.

Po njihovoj studiji, zahvaljujući toj novoj tehnici koja je još u eksperimentalnoj fazi, bilo bi moguće pratiti svemirske ostatke 22 sata dnevno, a sada je to moguće samo tokom šest sati.

To bi znatno doprinelo „budućim misijama uklanjanja svemirskog otpada i poboljšanju predviđanja sudara u orbiti“, izjavio je za AFP koautor studije, Mihael Štajndorfer iz Instituta za svemirska istraživanja Austrijske akademije nauka.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Studija: Svemirski otpad se može videti i danju”

  1. Pa da, po Amerima opet su Kina i Rusija krivci i zagadjivaci, dok su oni nevinasca. Naruceno.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.