Studija: Žene vegetarijanci u većoj opasnosti od preloma kuka u kasnijem životnom dobu 1EPA-EFE/KOEN VAN WEEL

Žene vegetarijanci su u većoj opasnosti od preloma kuka u kasnijem životnom dobu u odnosu na one koje često jedu meso, pokazali su rezultati britanske studije.

Istražitelji su analizirali zdravlje i ishranu više od 26.000 žena i otkrili da tokom perioda od oko 22 godine vegetarijanke imaju više od 30 odsto veće šanse za prelom kuka od žena koje su redovno jele meso,

Kako je preneo Gardijan, razlozi za ovakve rezultate nisu jasni, ali istražitelji pretpostavljaju da pojedini vegetarijanci ne uzimaju dovoljno hranljivih materija za jačanje kostiju i mišića, zbog čega su skloniji padovima i prelomima.

„Poruka za vegetarijance nije da odustanu od svog načina ishrane jer je on zdrav za druge stvari i dobar za zaštitu životne sredine, već da se pobrinu da pažljivo planiraju ishranu i unose hranljive materije koje isključuju kada ne jedu meso ili ribu“, rekao je dr Džejms Vebster, istražitelj na Univerzitetu Lids.

Ishrana vegetarijanaca se često smatra zdravijom od one koja uključuje meso i njome se može smanjiti rizik od dijabetesa, gojaznosti, oboljenja srca i nekih oblika kancera. Međutim, studija objavljena u BMC medisinu ukazuje na važnost izbalansirane ishrane šta god da ljudi jedu.

Vebster je rekao da je veća verovatnoća da vegetarijanci zbog potencijalnog manjeg unosa hranljivih materija imaju slabije kosti i manju mišićnu masu, a i jedno i drugo stvara predispoziciju za prelom kukova.

Oko 90 odsto preloma kukova se dovodi u vezu s padovima, što se češće dešava starijim ljudima koji imaju tendenciju da budu slabiji i imaju slabije kosti. Međutim, prelomi mogu da rezultiraju još većom slabošću, čime se povećava opasnost od novih padova i opet novih slabosti.

Istražitelji pretpostavljaju da je veća verovatnoća da vegetarijanci imaju manjak kilograma u odnosu na ljude koji jedu meso, te da pored toga što mogu da imaju slabije kosti i mišiće, mogu da imaju i manje sala, koje može da ublaži pad.

Sa obzirom na ovakve rezultate, Vebster je rekao da vegetarijanci možda treba da razmotre da u svoju ishranu uključe žitarice sa dodatkom gvožđa i B12 za jačanje kostiju i da unose dovoljno proteina tako što će u svoj jelovnik da uvrste hranu kao što je koštunjavo voće, mahunarke i pasulj.

Vebster je takođe ukazao da je potrebno još istraživanja da bi se utvrdilo da li su i muškarci vegetarijanci u slično većem riziku od preloma kuka. Prethodna istraživanja su pokazala da i muškarci i žene vegetarijanci imaju u proseku slabije kosti u poređenju sa onima koji jedu meso, „ali i dalje nije poznato kakav je rizik od preloma kuka kod muških vegetarijanaca“, rekao je Vebster.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.