Izrael zabranio prodaju sajber tehnologije u 65 zemalja 1Foto: Pixabay/Geralt

Ministarstvo odbrane Izraela smanjilo je broj zemalja kojima izraelske kompanije mogu da prodaju sajber tehnologiju zbog globalnih posledica izazvanih prodajom špijunskog softvera Pegaz (Pegasus) NSO grupe.

Prodaja je zabranjena u 65 zemalja pa je na novoj listi 37 zemalja, a bilo ih je 102, javlja izraelski poslovni dnevnik Kalkalist (Calcalist).

Države u kojima se poštovanje ljudskih prava dovodi u pitanje, uključujući i nove saveznike Izraela, Maroko i Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) su uklonjene sa liste.

Na listi nema više ni Saudijske Arabije, ni Meksika.

Saudijci su navodno koristili softver Pegaz da prate novinara Vašington posta Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi) ubijenog u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2018. godine.

Meksiko je takodje koristio tehnologiju nadgledanja novinara i aktivista.

Medjutim, Indija koja je takodje optužena da je koristila NSO tehnologiju da prati novinare, opozicione političare i aktiviste je na novoj listi.

Ova nova pravila će, kako se očekuje, naneti težak udarac izraelskoj industriji sajber tehnologije, ocenjuje se u novinskom izveštaju.

NSO grupa suočila sa sa medjunarodnim kritikama zbog optužbi da je pomagala vladama u špijuniranju disidenata i aktivista za ljudska prava.

Ta kompanija tvrdi da je njen proizvod namenjen samo da pomogne zemljama u borbi protiv kriminala
i terorizma.

Špijunski softver Pegaz smatra se jednim od najmoćnijih orudja za sajber nadgledanje na tržištu, jer pruža korisnicima mogućnost da preuzmu kontrolu nad telefonom osobe koja se prati, da se preuzmu sve informacije iz tog telefona ili aktivira kamera ili mikrofon, a da korisnik to ne zna.

Odeljenje Stejt departmenta SAD za trgovinu je pre nekoliko nedelja objavilo da stavlja NSO na crnu listu, zabranivši toj kompaniji veze sa američkim firmama zbog optužbi da je „omogućila stranim vladama da sprovode transnacionalnu represiju“.

U utorak je Epl (Apple) tužio NSO grupu da su joj na meti korisnici njegovih telefona, te da kompanija koja je izazvala skandal mora biti odgovorna.

Epl je zatražio trajnu zabranu da NSO grupa koristi bilo koji Epl softver, uslugu ili uredjaj, a takođe i odštetu za vreme i novac potrošeno da se odgovori proizvodjaču špijunskih softvera.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Izrael zabranio prodaju sajber tehnologije u 65 zemalja”

  1. Licemer do licemera. SAD „osudjuju“, a radnici NSO su mahom bivsi clanovi njihovog NSA, a softver je baziran na americkom softveru. Izrael se naprasno „dosetio“ da su im neke (ili: uglavnom) musterije represivni rezimi.

    Ovu kompaniju je, izmedju ostalih, tuzio i Amnesty International pre nekoliko godina. Pa su se sad setili da mozda preteruju…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.