Promene navika zbog korone ubrzale rast digitalnih platformi 1Foto: Pixabay/StartupStockPhotos

Platforma za digitalno plaćanje „Pajonir“ objavila je podatke iz istraživanja sprovedenog u junu ove godine, koje ukazuje na ogroman rast u oblastima onlajn časova, društvenih mreža, lajvstriminga, interaktivne zabave i digitalnih tantijema, kao posledicu pandemije korona virusa.

Kako se ističe u saopštenju, Kina je, sa 456 miliona poklonika, lider na svetskom tržištu lajvstriminga, a za sada je u SAD i Evropi gejming najdominantnija forma lajvstriminga.

Uz godišnji rast od 236 odsto na svetskom nivou, u Evropi 395 a u Severnoj Americi 313 odsto, došlo je do značajnog porasta u prvih par meseci pandemije u odnosu na prošlu godinu.

Od ovog sektora se očekuje da u 2020. godini dostigne prihod od 526 miliona dolara na globalnom nivou.

Ne iznenađuje podatak da je sektor onlajn časova doživeo rast od 92 odsto na globalnom nivou u odnosu na prošlu godinu, uz primetan rast u Evropi od 126 odsto, a u Severnoj Americi 57 odsto, s obzirom da je veliki deo školske godine prebačen onlajn za mnoge učenike širom sveta zbog pandemije korona virusa.

Slično tome, kompanije koje se bave interaktivnom zabavom i ostvaruju digitalne tantijeme doživljavaju rast jer više ljudi ostaje kod kuće, pa je zabeležen porast interaktivne zabave od 463 odsto, a digitalnih tantijema od 228 odsto godišnje na globalnom nivou, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.