Prva poruka na Tviteru napisana pre tačno 15 godina 1Foto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH

Pre tačno 15. godina, 21. marta 2006. godine, direktor Tvitera Džek Dorsi napisao je prvu poruku na tvoj društvenoj mreži.

„Otvorio sam nalog na Tviteru“, glasila je prva poruka na Tviteru koji sada ima više od 190 miliona korisnika, a posebno je popularan kod političara, stručnjaka iz raznih oblasti i novinara.

Tviter sa sedištem u San Francisku je za 15 godina postojanja postao ključni igrač društvenih mreža, ali i sa kontroverzama.

Ta društvena mreža je u januaru iznenadila svoje korisnike ukidanjem naloga bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa kojem je to bilo glavno oruđe za komunikaciju.

Trampov nalog je pratilo oko 88 miliona ljudi, a njegova strana je ukinuta zbog ponovljenog podsticanja na nasilje i posle nereda njegovih pristalica u Kapitol hilu.

To isključenje je dočekano pozdravima ali i osudama, a to predstavlja znak složene ravnoteže između neutralnosti, odbrane slobode izražavanja i umerenosti s kojim se Tviter suočava.

Dorsi je početkom marta ponudio prodaju prve poruke na Tviteru preko sajta „Valuables“.

Kupovina poruke znači sticanje „digitalnog sertifikata o tvitu, jedinstvenog po tome što ga je autor potpisao i verifikovao“, navodi se na sajtu kupovine i dodaje da je to kao prodaja autograma.

Za tu poruku danas je ponuđeno oko 2,5 miliona dolara.