Tri koraka i 30 sekundi za manje bola u vratu: Kako otkloniti napetost? 1Foto: Shutterstock

Hronični prednji položaj glave jedna je od posledica modernog, sedentarnog načina života. Takav položaj glave stvara ogroman pritisak na mišiće vrata i negativno utiče na celokupno držanje tela.

Zbog neprirodnog naprednog položaja glave, prednji mišići vrata su slabi, a zadnji mišići su skraćeni i kontrahovani. Uvaženi kiropraktičar dr Alan Mendel sa Floride osmislio je niz jednostavnih vežbi pomoću kojih sebi možemo pomoći, ublažiti bol, ukočenost i poboljšati kvalitet života.
Hronični prednji položaj glave utiče na brojne mišiće na vratu i uzrokuje njihov grč, slabljenje i iritaciju. Ova tehnika je osmišljena da oslobodi te duboko stežene mišiće i pruža trenutno olakšanje, objasnio je dr Mendel u opisu video snimka u kojem je demonstrirao tehniku, koja se sastoji od tri koraka i traje ukupno 30 sekundi, piše Zadovoljna.hr.

Tehnika u tri koraka za ublažavanje napetosti u vratu:

1. Postavite desnu ruku na levu stranu ključne kosti i istegnite levu stranu vrata na pet sekundi, naginjući vrat na desnu stranu. Opustiti. Zatim stavite levu ruku na desnu stranu ključne kosti i istegnite desnu stranu vrata na pet sekundi, naginjući vrat na levu stranu. Opustiti.

2. Prepletite prste na potiljku i gurnite glavu unazad deset sekundi, držeći je pravo, odnosno bez podizanja ili spuštanja brade. Dok to radite, osetićete osećaj povlačenja u dnu vaše lobanje, kao i zatezanje mišića na prednjem delu vrata. Opustiti.

3. Stavite ruke na vrat, odmah ispod lobanje i podignite lobanju rukama i gurnite glavu unazad sa blago podignutom bradom. Držite ovu poziciju deset sekundi. Opustiti.

Kako kaže dr Mendel, posle prvog izvođenja ove vežbe osetićete značajno poboljšanje, vrat će vam biti pokretljiviji, a mišići opušteniji i slobodniji.

Ovu vežbu možete da izvodite kad god osetite potrebu, ali za 30 sekundi trebalo bi da osetite rezultate, kaže kiropraktičar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.