SalateSalate u tegli, foto: Natasha Breen / Alamy / Profimedia

Kada temperature porastu, retko kome prija teška i masna hrana – a još ređe vruće jelo iz pekare, prepuno praznih kalorija i aditiva. Umesto toga, sve je više onih koji se odlučuju za zdraviju, praktičniju i ekonomičniju opciju: obrok salatu koju mogu poneti od kuće.

Salate u tegli nisu samo trend sa Instagrama – one su pametno rešenje za zaposlene ljude koji žele da jedu kvalitetno, bez velikih troškova. Sve što je potrebno jeste staklena tegla sa poklopcem i malo organizacije.

Bitno je da se sastojci slažu po slojevima – od najvlažnijih do najsuvljih – kako bi salata ostala sveža i hrskava do ručka.

U nastavku slede tri predloga obrok salata u tegli, sa jasno navedenim sastojcima za jednu osobu.

Mediteranska salata sa tunjevinom

Sastojci za jednu osobu:

2 kašike maslinovog ulja

1 kašika soka od limuna

Prstohvat origana

1/2 šolje kuvanog leblebija

1/2 šolje seckanog krastavca

1/2 šolje čeri paradajza, prepolovljenog

1/4 crvenog luka, tanko isečenog

1/2 konzerve tunjevine u sopstvenom soku (ocediti)

Šaka rukole ili bebi spanaća

So i biber po ukusu

Redosled slaganja u teglu:

Dno: ulje, limunov sok, origano

Leblebije

Krastavac i paradajz

Crveni luk

Tunjevina

Zeleniš

 Cobb salata u tegli

Sastojci za jednu osobu:

2 kašike jogurt dresinga ili pavlake sa limunom

1 kuvano jaje, isečeno na četvrtine

3-4 čeri paradajza, prepolovljena

1/2 avokada, isečenog (prelivenog limunovim sokom da ne potamni)

1/4 šolje kuvanog pilećeg mesa, isečenog na kockice

1 kašika seckane slanine (po želji)

1 kašika narendanog tvrdog sira (gauda, čedar ili parmezan)

Šaka mešane zelene salate

Redosled slaganja u teglu:

Dno: dresing

Jaje

Paradajz

Avokado

Piletina i slanina

Sir

Zeleniš

 Azijska salata sa nudlama i kikirikijem

Sastojci za jednu osobu:

2 kašike soja sosa i sok od limete (ili pirinčanog sirćeta)

1 kašičica meda

1/2 šolje kuvanih pirinčanih nudli ili integralnih špageta

1/4 šargarepe, rendane

1/4 crvene paprike, isečene na trakice

1/2 šolje tanko seckanog kupusa (crvenog ili belog)

1 kašika kikirikija (neslanog)

Šaka svežeg korijandera ili peršuna

Redosled slaganja u teglu:

Dno: soja sos, limeta i med

Nudle

Šargarepa i paprika

Kupus

Kikiriki

Zeleniš

Napomena: Pre jela, tegla se dobro promućka ili sadrži prelije u činiju. Salata može stajati u frižideru i do 2 dana ako je pažljivo složena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari