U Hvatskoj pet odsto novorođenčadi začeto vantelesnom oplodnjom 1Foto: Pixabay/Mylene2401

Procenjuje se da je 80 tisuća parova u Hrvatskoj neplodno. Reproduktivni problemi podjednako se javljaju kod muškaraca i žena, no samo retki potraže pomoć. Istovremeno, svake godine u Hrvatskoj se rodi 1.700 dece začete vantjelesno, što je pet odsto od ukupnog broja novorođenih.

Kristina Kovačević je jedna od retkih žena u Hrvatskoj koja se ne ustručava da javno govori o svom postupku potpomognute oplodnje. Zahvaljujući njemu dobila je blizanakinje, danas četverogodišnje devojčice.

„Savetujem vas da se ne sramite svojih IVF beba jer je svaki šesti par u Hrvatskoj neplodan. To su bebe kao sve ostale, i što ja kažem, to su bebe ljubavi jer zapravo se za njih borimo“, kaže Kristina.

Godine su klječne za plodnost, ali ne i jedini faktor. Zapanjuje činjenica da je muška plodnost zbog toksina u okolišu porasla za 50 posto u poslednjih 50 godina. Specijalista ginekologije i opstetricije, subspecijalist humane reprodukcije Velimir Šimunić posebno upozorava na štetno delovanje elektromagnetnog zračenja mobilnih telefona koje ne bi trebalo držati u prednjem džepu pantalona.

Hrvatska ima dobre stručnjake u ovom području, a HZZO financira šest pokušaja vantelesne oplodnje. Moguća je i donacija jajne ćelije, odnosno spermatozoida, no ta donacija po zakonu nije anonimna.

„To je jedini razlog zbog čega naši pacijenti odlaze u Češku, Makedoniju, nešto manje u Dansku ili Španiju. Tih nekoliko zemalja u Evropi imaju malo liberalnije zakone i omogućuju anonimne donacije, onda je to prihvatljivo pacijentima“, upozorava Patrik Stanić, predsednik Hrvatskog društva kliničkih embriologa.

U zapadnom svetu sve je više žena koje već u ranoj mladosti pokušavaju prevenirati moguće probleme s neplodnošću, zamrzavaju svoje jajne ćelije za budućnost. Takvih slučajeva ima i u Hrvatskoj, a to u budućnosti vredi i za muškarce, navodi doktor Šimunić.

A Kristina, s početka ove priče, ako odluči proširiti obitelj – ponovno će potražiti liječničku pomoć i o tome govoriti bez srama i bez stigme.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “U Hvatskoj pet odsto novorođenčadi začeto vantelesnom oplodnjom”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.