Foto: Vesna Laćarak

Ovaj dodatak jelima je ukusan, super lagan, brzo se pravi i može da traje danima u frižideru.

Ukiseljeni luk servirajte kao neizostavani prilog uz pečeno meso, dodajte raznovrsnim salatama ili njegovu prelepu boju iskoristite za dekoraciju jela.

Šta nam je sve potrebno:

  • 1 crveni luk srednji
  • 1-2 čena belog luka
  • 1/2 kašičice bibera u zrnu
  • 3 kašike šećera
  • 1 kašičica morske soli
  • 120ml jabukovo sirće
  • 240 ml vode

Način pripreme:

Crveni luk iseći na tanke kolutove, razdvojte ih.

U činiju sipati toplu vodu, sirće, šećer, so.

Mešati kašikom dok se so i šećer potuno ne rastope.

Iseckani luk staviti u pripremljenu teglicu zajedno sa biberom, možete dodati drugo začinsko bilje kao što je lorber, ljuta paprika, ruzamarin.

Luk preliti pripremljenim sirćetom.

Teglicu zatvoriti i odložiti u frižider ili na hladno mesto da odstoji preko noći, mada ga možete koristiti već posle 1-2 sata stajanja.

Probajte ovaj recept sa rotkvicama ili možda đumbirom.

Uživajte!

Povezani tekstovi