Ukrajinci zadivili svet start-apovima 1

Ukrajinski start-apovi su sakupili skoro dva miliona poseta na platformama za finansiranje projekata u 2017. godini. O tome nas izveštava Ukrajinska asocijacija za rizični kapital i direktne investicije. Prema rezultatima za prvih sedam meseci, 2017. godina je postala jedna od najbogatijih za uspešne investicione kampanje u istoriji ukrajinskog start-apa. Najuspešnije kompanije ove godine po kriterijumu odnosa navedenog cilja i prikupljenih novčanih sredstava su:

1. Jollylook (ekološka profesionalna fotokamera), koji je uspeo da sakupi 377.000 dolara umesto očekivanih 15.000 dolara.

2. Senstone (modni privezak za pretvaranje glasovnih snimaka u tekst), celokupan projekat je zaradio 370.000 dolara.

3. UGEARS Hurdy-Gurdy (jedinstveni mehanički muzički modeli), koji je uspeo da sakupi 290.000 dolara.

Evropska komisija je finansirala četiri ukrajinska start-apa u okviru programa EU za istraživanja i inovacije „Horizont 2020“ u vrednosti od 1,4 miliona evra. O tome izveštavaju Ukrajinske nacionalne vesti iz uprave za pitanja informacione politike i komunikacija Ministarstva prosvete i nauke Ukrajine.

Konkretno, prema podacima Ministarstva prosvete i nauke u okviru prve faze podrške malim i srednjim preduzećima po 50.000 evra dodeljeno je trima ukrajinskim start-apovima za osnivanje koncepta i planiranje poslovne ideje, i to:

Ecological Utilization of Waste (odnosi se na ekološku obradu smeća); xBeam 3D Metal Printing (odnosi se na 3D štampanje metala); Feasibility Study for PassivDom – autonomous self-learning 3D-printed modular house (tiče se stvaranja autonomne mobilne kuće kreirane pomoću 3D štampanja).

Istovremeno ukrajinski start-ap Innovative Cloud-Based PV Workflow for Semiconductor Foundries (uključuje razvoj inovativnih proizvoda za globalna tržišta i implementaciju novog poslovnog modela za industriju mikroelektronike) dobio je finansiranje u iznosu od 1,220 miliona evra za realizaciju poslovnog plana u okviru druge faze podrške Ministarstva spoljnih poslova. Ovaj projekat mora biti realizovan do 31. decembra 2018.

Evo nekoliko primera najuspešnijih start-apova u Ukrajini:

Petcube – Jedan od najpoznatijih ukrajinskih start-apova poslednjih godina 2014. godine priznat je kao najbolji start-ap u Evropi. NJegova specijalizacija je izgradnja uređaja za vlasnike domaćih životinja. Prvi proizvod kompanije je uređaj koji omogućava da pratimo, pričamo i igramo se sa kućnim ljubimcem kroz mobilnu aplikaciju.

Slickky – Najveća nezavisna platforma za mobilni marketing u Istočnoj Evropi, čiji je glavni fokus privlačenje novih korisnika i monetizacija mobilnih aplikacija. Kompaniju je 2010. osnovao Vadim Rogovski iz Odese. Korisnik ovog start-apa je poznato internet tržište Alibaba. Usluge kompanije koriste klijenti u Evropi, Izraelu, Indiji, Kini i SAD.

Branto – Ukrajinski start-ap Branto je „pametna kuća“ budućnosti, čija inteligencija i ruke pripadaju robotu na daljinsko upravljanje. Uređaj u obliku kule moderno je dizajniran i u stanju je da kontroliše daljinski sistem „pametne kuće“. Poseduje kameru sa uglom gledanja od 360 stepeni, mikrofon i zvučnik, tako da možete da vidite i čujete sve što se dešava u sobi. On takođe obezbeđuje sigurnost u kući tako što vam prijavljuje svaki sumnjiv pokret ili zvuk. Ovim uređajem može se upravljati uz pomoć pametnog telefona, softver za njega je dostupan i za iOS i za Android sisteme.

Settle – Stas Matvijenko, 23-godišnji Ukrajinac, razvio je uređaj za plaćanje za institucije. Nova aplikacija Settle omogućava da poručujete i da plaćate pametnim telefonom. Sada ne morate da zovete konobara kako biste mu rekli šta želite, a onda da čekate da vam donesu račun ili kusur. Iznos zajedno sa bakšišom možete da uplatite onlajn. Investitori su uložili u razvoj aplikacije 1,3 miliona dolara.

Kwambio – Ovaj projekat Vladimira Usova stekao je veliku popularnost i dobio je 650.000 dolara za razvoj. To je onlajn platforma na koju dizajneri mogu da postave svoje 3D projekte, a korisnici mogu da menjaju njihov spoljašnji izgled po svom ukusu i da ih štampaju na svojim uređajima. Kako bi štampao, vlasnik štampača ne mora da instalira dodatni softver, jer se sve može podesiti na brauzeru ili na aplikaciji. Nedavno je Kwambio predstavio svoj sopstveni 3D štampač.

GitLab 9 – Projekat GitLab nastao je 2013. Dmitro Zaporožac iz Harkova i njegovi saradnici razvili su platformu koja je namenjena čuvanju izvornog koda projekata u „oblacima“. Rad ovog programa je očigledan, jer svaki put kada programeri unose promene u projektni kod, te promene se odražavaju na druge učesnike. Ovo je posebno važno u velikim kompanijama gde se svaki projekat razvija uz napore velikog broja programera. Danas ovaj projekat koriste stotine hiljada kompanija, uključujući IBM, CERN, NASA. U projekat je deo investicija uložio i holivudski glumac Ešton Kučer.

Preply – Ukrajinski servis za pronalaženje lokalnih i onlajn nastavnika. Preply je već zaradio 120.000 dolara. On u nekoliko poteza pomaže da pronađete odgovarajućeg nastavnika ili da podnesete zahtev za specijaliste stranih jezika za hobi, školski program i čak za posao. Prednost platforme je mogućnost odabira mentora ne samo među lokalnim pedagozima, a i među onlajn nastavnicima iz drugih zemalja. Sada je internet obrazovanje jedno od glavnih trendova na svetskom tržištu start-apova.

Pametna košnica – Ukrajinski naučnici su razvili jedinstvenu tehnologiju koja omogućava kako posmatranje rada pčela, tako i upravljanje procesom sakupljanja meda. Specijalna oprema broji pčele, kontroliše temperaturni režim, čistoću vazduha i količinu sakupljenog meda. Kontrola prema datim pokazateljima omogućava da se na vreme reaguje na promeni mikroklima u košnici. Pametna košnica je stvorena tako da optimizuje rad u ovoj oblasti, da poveća efikasnost proizvodnje, da smanji rizike gubitaka za pčelare, kao i da poveća prihode.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.