Uskršnji ručak u zadnji čas: Rolat sa mesom, spanaćem i kuvanim jajima 1Fotografija: Shutterstock

Rolat je uvek dobra ideja, a za Uskrs predlažemo onaj od pilećeg filea, šunke, blanširanog mladog spanaća, sira i kuvanih jaja. Uz to, možete da poslužite pire od celera ili krompira i lisnatu salatu, na radost svih ukućana.

Prilikom umotavanja poslužite se providnom folijom, a kod pričvršćivanja i pečenja papirom za pečenje. Kad ovako umotate rolat, za pričvršćivanje mesa nisu vam potrebni konac niti čačkalice, samo dobro obmotate papirom i krajeve zavežete tako da dobijte oblik bombone, objašnjava na svom blogu O slanom i slatkom, gastroblogerka Sandra Rončević.

Rolat od piletine, šunke, spanaća i jaja

Sastojci (za 6-8 osoba):

  • 800 g odrezaka pilećeg filea
  • 400 g mladog spanaća
  • 1 čen belog luka
  • malo muškatnog oraščića
  • 150 g tanko isečene šunke
  • 4 jaja
  • 100 g sira grana padano
  • so, biber
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika svežeg začinskog bilja (ruzmarin, timijan, žalfija)

Priprema:

U proključalu vodu, ubacite mladi, oprani spanać i blanširajte ga 5-6 minuta. Ocedite, pa ga ubacite u dobro zagrejan tiganj u koji ste dodali 2 kašike maslinovog ulja i sotirajte ga koji minut, potom dodajte usitnjen beli luk, malo bibera i soli, te malo muskatnog oraščića i sve zajedno sotirajte još par minuta. Ohladite pa umešajte par kašika sira grana padano (ostalo ostavite za kasnije). U kipuću vodu ubacite jaja i kuvajte ih 10 minuta. Ohladite i ogulite.

Odreske pilećih prsa dobro izlupajte, malo ih posolite pa složite na komad providne folije jedne do drugih, i to tako da se delomično preklapaju. Preko njih stavite tanko iseckanu šunku, preko nanesite pripremljeni spanać, ali ne do kraja, ostavite barem 8 cm do ivice. Na spanać stavite preostali sir, pa jedno 7-8 cm od ivice na sir složite jaja (jedno do drugog). Uz pomoć folije čvrsto zarolajte (krenite od dela s jajima pa sve prema kraju na kojem nema spanaća). Prebacite na papir za pečenje na koji ste nakapali maslinovo ulje i posuli seckano začinsko bilje, pa čvrsto omotajte u papir i konopčićem zatvorite krajeve (dobićete oblik velike bombone). Stavite na pleh za pečenje prekriven papirom za pečenje i ubacite u prethodno zagrejanu pećnicu na 180 °C i pecite 30 minuta. Potom izvadite meso iz papira, okrenite grejač na gril, pojačajte temperaturu na 200 °C i dodatno zapecite 10-15 minuta, odnosno dok rolat ne poprimi lepu zlatnu boju. Pečeno ohladite barem 15 minuta, pa isecite i poslužite uz sezonsku salatu i pire od krompira ili celera.

Izvor: vecernji.hr

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari