Uštipci, recept za zalogaje koji nisu previše masni 1Uštipci, foto: Shutterstock/SingerGM

Uštipci su jedan od omiljenih specijaliteta u mnogim domaćinstvima, a mogu se pripremiti u različitim varijantama.

U ovom receptu, pripremiće se uštipci koji nisu previše masni, a opet će biti sočni i ukusni.

Uštipci pripremljeni na ovaj način biće mekani iznutra, a hrskavi spolja, ali bez viška masnoće. Ovaj recept je jednostavan i brz, a rezultat je ukusan obrok koji se može uživati u bilo kojem trenutku.

Uštipci, recept:

300 g brašna

1 prašak za pecivo

1 jaje

200 ml jogurta

50 ml mleka

1 kašičica šećera

Prstohvat soli

1 kašičica vanilin šećera

2-3 kašike maslinovog ulja (ili bilo kojeg biljnog ulja)

Maslinovo ili biljno ulje za prženje (najbolje koristiti manje ulja u tavi)

Priprema:

Priprema testa: U većoj činiji se pomešaju brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Zatim se dodaju jaje, jogurt, mleko i maslinovo ulje. Sve se dobro promeša dok ne nastane glatko i mekano testo. Testo treba da bude dovoljno gusto, ali ne previše tvrdo.

Prženje uštipaka: U tavi se zagreje malo maslinovog ulja. U međuvremenu, testo se oblikuje u male kuglice ili pljosnate oblike, u zavisnosti od preferencija. Tava treba da bude dovoljno zagrejana da uštipci brzo poprime zlatno-smeđu boju, ali i da se ne preprže ili postanu previše masni.

Skraćenje masnoće: Kako bi uštipci bili što manje masni, važno je da se prže u minimalnoj količini ulja. Preporučuje se korišćenje tave sa neprianjajućim premazom. Uštipci se prže sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi. Ukoliko je potrebno, ulje se može čistiti između prženja, a uštipci se stavljaju na papirne ubruse da upiju višak masnoće.

Služenje: Gotovi uštipci se mogu poslužiti uz jogurt, med, džem ili čak kao prilog uz glavna jela. Takođe, mogu biti savršen snack ili doručak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari