
Uštipci su jedan od omiljenih specijaliteta u mnogim domaćinstvima, a mogu se pripremiti u različitim varijantama.
U ovom receptu, pripremiće se uštipci koji nisu previše masni, a opet će biti sočni i ukusni.
Uštipci pripremljeni na ovaj način biće mekani iznutra, a hrskavi spolja, ali bez viška masnoće. Ovaj recept je jednostavan i brz, a rezultat je ukusan obrok koji se može uživati u bilo kojem trenutku.
Uštipci, recept:
300 g brašna
1 prašak za pecivo
1 jaje
200 ml jogurta
50 ml mleka
1 kašičica šećera
Prstohvat soli
1 kašičica vanilin šećera
2-3 kašike maslinovog ulja (ili bilo kojeg biljnog ulja)
Maslinovo ili biljno ulje za prženje (najbolje koristiti manje ulja u tavi)
Priprema:
Priprema testa: U većoj činiji se pomešaju brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Zatim se dodaju jaje, jogurt, mleko i maslinovo ulje. Sve se dobro promeša dok ne nastane glatko i mekano testo. Testo treba da bude dovoljno gusto, ali ne previše tvrdo.
Prženje uštipaka: U tavi se zagreje malo maslinovog ulja. U međuvremenu, testo se oblikuje u male kuglice ili pljosnate oblike, u zavisnosti od preferencija. Tava treba da bude dovoljno zagrejana da uštipci brzo poprime zlatno-smeđu boju, ali i da se ne preprže ili postanu previše masni.
Skraćenje masnoće: Kako bi uštipci bili što manje masni, važno je da se prže u minimalnoj količini ulja. Preporučuje se korišćenje tave sa neprianjajućim premazom. Uštipci se prže sa obe strane dok ne postanu zlatno smeđi i hrskavi. Ukoliko je potrebno, ulje se može čistiti između prženja, a uštipci se stavljaju na papirne ubruse da upiju višak masnoće.
Služenje: Gotovi uštipci se mogu poslužiti uz jogurt, med, džem ili čak kao prilog uz glavna jela. Takođe, mogu biti savršen snack ili doručak.
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.