pasFoto: Olga Popko / Shutterstock.com

Bez obzira da li se radi o vašem kućnom ljubimcu ili psu koji drema u parku, buđenje usnulih pasa može uzrokovati ozbiljne probleme, tvrde veterinari.

Možda vam se nekad učinilo da psi puno dremaju i spavaju, no, kako je objasnila Ketrin Džordž, stručnjakinja za dobrobit životinja, njima je potrebno puno sna jer im to pomaže da obnave imunitet i popravlja oštećene ćeliju u telu.

Psi u proseku provode oko pola dana spavajući, a samo 20 posto dana su aktivni. Ti brojevi variraju kada je reč o štencima, starijim psima i velikim pasminama, prenosi BestLife.

Psi imaju slične cikluse spavanja kao i ljudi pa tako i oni ulaze u REM fazu koja se smatra ciklusom najdubljeg sna i to je takođe faza u kojoj sanjaju.

Kada padnu u san, psima je potrebno oko 10 minuta za prelaz iz spore faze – tokom koje se disanje usporava, krvni pritisak pada, a otkucaji srca usporavaju – u REM fazu. U REM fazi njihove oči kolutaju ispod spuštenih kapaka i njihovo telo može reagovati na snove, prenosi N1 Hrvatska.

U toj fazi pseće noge, rep ili čak uši će se možda trzati. Budući da su u tako dubokom snu, nipošto ne bit trebalo da ih preplašite ili budite jer nakon toga mogu biti dezorijentisani, mogu početi da skaču, grebu ili čak grizu, objasnila je Džordž.

Veterinar Mondrijan Kontreras takođe navodi da postoje i drugi razlozi zašto nikada ne bi trebalo da budite psa koji je zaspao.

“Postoje i medicinska stanja kao što su gubitak sluha, artritis i povrede leđa zbog kojih psi mogu biti reaktivniji ako se naglo probude. Ova intenzivna reakcija može dovesti do toga da se povrede ili ih iznenadna povećana fizička nelagoda može naterati da instinktivno puknu ili zareže”, rekao je.

Ako baš morate probuditi psa, stručnjaci savetuju da tiho izgovorite njegovo ime kako ga ne biste preplašili ili mu možete staviti ukusnu poslasticu pred njušku kako bi buđenje bilo pozitivnije iskustvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari