Vitamini kao zaštita od korona virusa 1Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Prošlo je već neko vreme od početka cele ove situacije sa korona virusom i sada smo se već i svikli na nošenje rukavica, maski ili vizira.

Jedna od dobrih vesti je da se od početka epidemije mnogo toga o virusu saznalo i što su naučnici svakoga dana sve bliži “leku” odnosno pravoj terapiji.

Do sada smo svi barem tri puta menjali mišljenje o koroni, da li je ozbiljna stvar ili nije, da li preuveličavaju ili ne, ali jedno je sigurno “ne možes zabraniti vetru da duva”.

Šta želim reći je da se ne možemo zatvoriti pod stakleno zvono i čekati da korona prođe.⁣

⁣Kada su virusne infekcije u pitanju najvažnije je uzimati vitamine D i C – koji su bez sumnje glavni zaštitnici našeg imunog sistema.

https://www.instagram.com/p/CE1xzLoJxj-/

Naravno kako bi se vitamin D sintetisao neophodno je delovanje sunčevih zraka (što ne znači da se trebate sunčati satima, dovoljno je 10 minuta i na jutarnjem suncu kako bi se aktivni sastojci vitamina pokrenuli) tako da možete iskoristiti još malo ovog prijatnog sunca u oktobru.

Vitamin C jedan od glavnih držalaca zdravlja i nikada ga nije previše u telu (jer se količina viška izbacuje putem mokraće).

Kada pričamo o virusnim infekcijama važno je pomenuti minerale – konkretno CINK. Delovanje cinka kao minerala podrazumeva “stopiranje” procesa upale odnosno oboljenja jer svojim delovanjem na ćelije virusa prekida dalja lančana vezivanja i na taj način blokira dalje širenje i suzbija postojeće.⁣

Gde naći sve ovo?⁣

Vitamin D – šampinjoni, narandža, cerealije, žumance, tuna⁣.

Vitamin C – grejpfrut, crvena i zelena paprika, jagode, dinja⁣.

Cink – jaja, kvasac, soja, beli luk i grašak⁣.

Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Vitamini kao zaštita od korona virusa”

  1. Kao farmaceut I specijalista farmakoinformatike, moram da kažem da je u ova krizna vremena mnogo bolje uzimati suplemente, npr. Oligovit, deset vitamina i deset minerala, a cena je prihvatljiva . Znam da zvuči kao reklama, ali to je doktrina pokojnog Linusa Paulinga, dvostrukog nobelovca, po sistemu – popij dnevnu dozu vitamina i ne moraš da brineš o zdravoj ishrani. Čovek je umro u devedesetim, a moja porodica i ja to koristimo godinama, i ne samo da smo veoma zdravi, nego i vitalni, s obzirom na godine. Sin takođe koristi suplemente, i zdrav je, bar zasad, iako živi u Bgd-u.

  2. Sve su ovo korisni i dobri saveti, od prirode ne treba bezai, treba joj se sto vise pribliziti, posebno kad je imunoloski sistem u pitanju,Pored unosa sezonskog voca i povrca i ostalih svezih vitamina i minerala dobro je koristiti i kvalitetne i proverene suplemente za imunitet,…. Suplementi vrhunskog kvaliteta kao sto su OPC+C I indijski tamjan pro100,koji jacaju imunoloski sistem i ujedno ciste organizam od svih mikroba i virusa.OPC+C sadrzi visok nivo vitamina C cak 20 puta vise od limuna….

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.