Foto: pixabay/ pexels

Dovoljno je da ih ostavite samo nakratko, na nekoliko minuta, da nešto obavite, a da za to vreme – naročito ukoliko ste parkirani na suncu, temperatura u kolima značajno poraste.

Istraživanja Univerziteta Stenford i Centra za kontrolu bolesti, Atlanta, SAD su pokazala da i tokom relativno svežih ali sunčanih dana temperatura u zatvorenom vozilu može dostići visinu opasnu po život. Zabeleženi su slučajevi kada su deca su u vozilima stradala od toplotnog udara i pri spoljnoj temperaturi od 17°S!

Pri spoljašnjoj temperaturi od 27°S, što odgovara srednjoj maksimalnoj temperatura vazduha u našim gradovima u toku najtoplijih letnjih meseci, temperatura u unutrašnjosti vozila za veoma kratko vreme može dostići čak 55. podeok Celzijusove skale!

Oprez sa ljubimcima

Ljubimce nikada nemojte ostavljati u vozilu kada je spoljna temperatura iznad 21°S, pa čak ni u hladu ili sa spuštenim prozorom. Imajte na umu da psi i mačke ne mogu da se znoje kao ljudi i da oni svoju telesnu temperaturu snižavaju dahtanjem, koje nije efikasno u uslovima kada je vazduh u kolima vreo!

Decu i kućne ljubimce nikada nemojte ostavljati same u vozilima, čak ni u hladu!

Takođe, vodite računa da vaša kola uvek držite zaključana, kako mališanima ne bi palo na pamet da se u igri bez pitanja zavuku u njih!

Savet više za roditelje:

* Uvek proverite zadnja sedišta kada izlazite iz vozila – dešava se da zbog mnogobrojnih obaveza roditelji slučajno decu zaborave u kolima, naročito ukoliko su ona mirna ili spavaju!

* Ukoliko neko drugi vozi vaše dete, uvek proverite da li je dete stiglo bezbedno na odredište.

* Imajte na umu da su deca jako osetljiva na vrućinu, da se ona brzo zagrevaju, a telesna temperatura od 41,6 stepeni kod deteta može biti fatalna!

* Imajte na umu posledice koje vi i vaše dete možete imati zbog boravka deteta u pregrejanom vozilu – teško, čak i fatalno oštećenje njegovog zdravlja, a doživotno kajanje za vas!

(Gradski zavod za javno zdravlje Beograd)